Karlovčani stradali od “promovke” – poginuo Dražen Aleksić (39), ozlijeđeni 36-godišnjaci Ivan Šolić i Antonio Cindrić

Eksplozija najopasnije protupješačke mine PROM-1, zvane “promovka”, bila je kobna za život 39-godišnjeg Karlovčanina Dražena Aleksića, koji je smrtno stradao danas u strašnoj tragediji prilikom razminiravanja na području Ličkog Ribnika pored Gospića.

Riječ je o mini jugoslavenske proizvodnje, koja pri aktiviranju odskoči u zrak i tek tada eksplodira i prema stručnjacima ili ubija ili teško ranjava sve u krugu od 30-ak metara oko eksplozije, dok nanosi ozljede u krugu od čak 100 metara.

U ovoj užasnoj tragediji jedina je svjetlija činjenica je da su dvojica ozlijeđenih pirotehničara, 36-godišnjaci Ivan Šolić i Antonio Cindrić u trenutku eksplozije bili dovoljno udaljeni pa nisu u životnoj opasnosti (prema prvim i još neslužbenim informacijama jedan je ranjen u nogu, a drugi u rame), a trenutno postoje različite informacije o daljnjem oporavku – jedan je sigurno otpušten na kućnu njegu, dok je drugi navodno prebačen u karlovačku bolnicu, premda postoji informacija i da je i on već kod kuće. No, ono što je najvažnije je da nisu životno ugroženi.

Vijest o tragediji pogodila je grad na četiri rijeke, pogotovo iz razloga što je poginuli Dražen Aleksić brojnim sugrađanima poznat kao dobar prijatelj i divan suprug i otac dvoje male djece.

Okrutna ironija je da je u trenutku nesreće u tijeku bio sastanak Hrvatske udruge poslodavaca humanog razminiranja s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem, zbog niza problema s kojima se suočavaju hrvatski pirotehničari, a zbog kojih je u planu bio i skorašnji javni prosvjed.

KAportal.hr

POGLEDAJTE PRILOG RTL-A

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/98275/stradala-tri-karlovacka-pirotehnicara-jedan-poginuo-dvojica-ozlijedjena/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest