Uoči 25. godišnjice 110. brigade, Udruga bez kune – apeliraju na sve, a ponajprije Županiju i Grad, da pomognu i izbjegnu sramotu

kafotka.net

– Apeliram na Grad i Županiju, gradove i općine u županiji, poslali smo zamolbe i na više od 50 firmi, na sve koji mogu da nam pomognu i da svečanu akademiju u povodu 25. godišnjice osnutka 110. brigade organiziramo onako kako to dolikuje. Zaslužili su to njeni pripadnici, a bilo je 109 poginulih i više od 400 ranjenih, poručio je predsjednik Udruge 110. brigade ZNG/HV Vlado Benko.

Objasnio je da Udruga ovu godišnjicu namjerava obilježiti i svečanom akademijom, 24. lipnja u Domu HV, pokroviteljstvo je prihvatila i potvrdila dolazak Predsjednica RH, učinili su to i Glavni stožer OS RH i Ministarstvo branitelja, no za organizaciju akademije – nemaju novca.

Sredstva su zatražili od Grada i Županije, prijavili se na natječaje kojima se oni dodjeljuju, no boje se da će novac prekasno doći. Natječaji još nisu završeni, to znači da se ne znaju ni rezultati, a onda ni hoće li i koliko novca Udruga dobiti.

– Ne sumnjamo u Grad i Županiju, dali su nam prostor, dodjeljivali sredstva, znamo da se zakon promijenio i da smo se morali javiti na natječaj, ispunili smo uvjete, ali ništa još ne znamo: jesmo li prošli i koliko će nam novca odobriti. Ta je akademija važna i ako je ne napravimo onako kako treba, a najavili smo ju, ispast ćemo smiješni, osramotit ćemo se i mi i svi ostali, kazao je Benko.

Plan proslave Udruga je još prošle godine, u listopadu, dostavila Gradu i Županiji, očekujući da će biti u ovogodišnjim proračunima, kao i organizacija proslave, a Udruga u svemu tome – partner.

Sada je polovica travnja, akademiju već treba pripremati “punom parom”, a novca – po jednoj varijanti 40.000, po drugoj 70.000 kuna – “ni za lijek”.

– Koliko novca dobijemo, mi ćemo se “pokriti”. Ne možemo zvati izvođače i goste, a ne imati čime ih platiti i ugostiti?! Vrijeme brzo prolazi i za čas će biti šesti mjesec, upozorio je Benko.

Baš zbog kratkoće vremena i kako bi čim prije mogli početi s pripremama, iz Udruge mole sve koji mogu da im pomognu i do 31. svibnja uplate sredstva na žiro račun: 2400008 – 1110070045 KABA – opis plaćanja: 25. godišnjica osnivanja 110. br. ZNG/HV.

Do tada bi mogli dobiti i novac od Grada, ali hoće li i koliko, trenutno je nepoznato. Odluke o dodjeli još nisu donijete, no dogradonačelnik Dubravko Delić kaže kako procedura upravo traje. O planu proslave i suradnji s predstavnicima Udruge razgovarali su 26. veljače.

– Tom prilikom smo se dogovorili o suradnji, dali im značajnu podršku i dogovorili da će se javiti na natječaj za udruge, što je obveza prema Zakonu o financiranju udrugama. U našim službama su mi danas rekli da se Udruga 110. karlovačke brigade javila na natječaj i sad je u tijeku normalna procedura donašanja odluka i, prema programima, dodjela sredstava. Ja ih i ovim putem prijateljski, sugrađanski, dobronamjerno pozdravljam i naglašavam da je suradnja u životu dvosmjerna ulica i da treba njegovati suradnju, tim više jer naša dobronamjernost, poštovanje i zahvalnost prema članovima 110. nikad nije bila upitna, poručio je Delić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest