Švegar u borbi za slobodno grijanje – Inspektorat nema pravo naložiti sklapanje ugovora

Švegar u borbi za slobodno grijanje – Inspektorat nema pravo
naložiti sklapanje ugovora

Borba Domagoja Švegara, osnivača karlovačke Antikorupcijske inicijative za pravo da se grije kako sam želi iako živi u stanu s centralnim grijanjem Gradske toplane, došla je do prepiske s glavnom inspektoricom Državnog inspektorata kojoj se žalio na odluku Odsjeka inspekcijskog nadzora u Karlovcu.

Švegar, koji kao i većina Karlovčana s Gradskom toplanom nema potpisan ugovor o isporuci toplinske energije, i ne namjerava ga potpisati. Međutim, kako je 13 od ukupno 21 vlasnika stanova u njegovoj zgradi u kolovozu platilo račune Gradske toplane, Državni inspektorat u Karlovcu mu je, s tvrdnjoj da je većina suvlasnika zgrade na taj način prihvatilo ugovorni odnos, odgovorio da je i njegov ugovor valjan te ga obvezuje kao i drugih sedam suvlasnika zgrade koji račune nisu platili.

– Na žalbu koju sam Državnom inspektoratu podnio protiv Gradske toplane iz razloga što mi ispostavljaju račune za grijanje unatoč tome što s njima nemam potpisan ugovor, dobio sam odgovor u kojem stoji da kako je većina suvlasnika zgrade u kojoj sam vlasnik stana iskazala svoju volju da bude u ugovornom odnosu s Gradskom toplanom, ugovor obvezuje i mene i stanare koji nisu platili račun, ispričao nam je Švegar.

Kako dodaje, na takvu odluku se žalio i dobio ekspresan odgovor Glavne inspektorice.

– U njemu se ističe da gospodarski inspektori u okviru svojih nadležnosti nemaju ovlasti narediti sklapanje ugovora između energetskog subjekta i potrošača o opskrbi i korištenju distribucijske mreže za potrošače koji su priključeni na zajedničko mjerilo toplinske energije, te da je takvo postupanje protivno propisima, kaže nam Švegar.

On i dalje ne namjerava plaćati račune Gradskoj toplani te je odlučan u tome da se izbori za pravo da se grije na način koji je njemu i njegovoj obitelji najpovoljniji.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest