Skupe greške: Za naknadu šteta po sudskim presudama i pravne usluge ove godine iz gradskog proračuna odlazi oko pet milijuna kuna

Da se greške, kakve god bile, plaćaju, znamo svi, a da su neke mjerljive svotama od kojih “boli glava”, ove godine uvjerit će se na vlastitoj koži Grad Karlovac, ali i svi mi. Na naknadu šteta po sudskim presudama i pravne usluge potrošit će oko pet milijuna kuna.

U proračunu je, naime, za naknade šteta pravnim i fizičkim osobama planirano 4,5 milijuna kuna. Kamo će taj novac, već se zna.

Platili i sprovod

– Od navedenog iznosa plaćeno je po pravomoćnoj sudskoj presudi u stečajnu masu za Fima d.o.o. iznos od 4,456.484,61 kuna, zatim je isplaćeno po pravomoćnoj sudskoj presudi parnični trošak Dioni d.d. u stečaju iznos od 14.518,32 kuna, zatim po pravomoćnoj sudskoj presudi B. M. iznos od 16.112,28 kuna, te je Grad kao ošasni nasljednik platio trošak sahrane za J. Ž. u ostavinskom postupku Đ. L. u ukupnom iznosu od 6.358,07 kuna, odgovorila nam je na upit glasnogovornica Ana Župančić Žunac.

Jeftino nije ni pravno zastupanje, pa iako je u Gradu, u svim upravnim odjelima, zaposleno 12 pravnika, od kojih četvero ima položen pravosudni ispit, još 450.000 kuna predviđeno je za tu namjenu. Dvoje pravnika iz Gradske uprave, naime, Grad zastupaju u sudskim sporovima manje vrijednosti  koji se pojavljuju u njihovom djelokrugu rada, dok ga u pojedinačnim parničnim predmetima zastupaju karlovački odvjetnici. Zvonko Žaja, Hrvoje Medarić, Zajednički odvjetnički ured Janković, Burazin, Banić i Horački izabrani su, pojašnjavaju u Gradu, sukladno Zakonu o javnoj nabavi i s njima je sklopljen godišnji ugovor o pružanju odvjetničkih usluga.

Za usluge odvjetnika 450 tisuća kuna

Za te je usluge planirano 450.000 kuna, a hoće li sve biti i potrošeno, znat će se na kraju godine.

– U Proračunu za 2016. godinu na poziciji za usluge odvjetnika i pravnog savjetovanja je 450.000 kuna, što ne znači da će taj iznos biti i utrošen, pojasnila je Župančić Žunac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest