U srijedu se otvara hitni bolnički prijem vrijedan 4,5 milijuna kuna

U srijedu se otvara hitni bolnički prijem vrijedan 4,5 milijuna
kuna

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u srijedu dolazi u Karlovac gdje će otvoriti novi objedinjeni hitni bolnički prijem, investiciju vrijednu 4,5 milijuna kuna.

–  Objedinjeni hitni bolnički prijem zamišljen je kao jedinstveno ulazno mjesto za sve hitne pacijente gdje će dobiti odgovarajuću medicinsku skrb na jednom mjestu. Karlovački objedinjeni hitni bolnički prijem izgrađen je u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu kojeg provodi Ministarstvo zdravlja uz pomoć zajma Svjetske banke, kažu u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu.  Uređenje samog prostora je tek manji dio investicije i iznosi oko 600 tisuća kuna dok moderna oprema, poput anestezioloških aparata, rendgena s mobilnim dijelom, monitora za praćenje životnih funkcija, EKG aparata i mobilnih ultrazvučnih uređaja, vrijedi  oko 3,7 milijuna kuna.

Osim opreme koja jamči veću sigurnost i precizniju dijagnostiku, Hrvatski zavod za hitnu medicinu provodi edukaciju djelatnika postojećih i budućih objedinjenih hitnih bolničkih prijema kako bi savladali proces trijaže kojim se osigurava ispravna i pravodobna procjena svih pacijenata koji dolaze u objedinjene bolničke prijeme. Trijažom se određuje redoslijed zbrinjavanja pacijenata te se smanjuje mogućnost incidentnih događaja.

– Uspješnom reorganizacijom hitne medicinske službe predviđeno je osnivanje 21 objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji će biti na raspolaganju pacijentima u Republici Hrvatskoj što će znatno doprinijeti kvalitetnijem zbrinjavanju hitnih pacijenata. U Hrvatskoj imamo sedam takvih odjela, a uz karlovački, krajem ove godine s radom će započeti objedinjeni hitni bolnički prijem u Bjelovaru. U tijeku je nabava opreme za objedinjene hitne bolničke prijeme 12 bolnica koje su u procesu prostornog uređenja ovih novih ustrojstvenih odjela i bit će u punoj funkciji tijekom 2013. godine, dodaju u Zavodu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest