Sv. Nikola darivao po Karlovcu, starac duge bijele brade viđen u Grabriku

Sv. Nikola darivao po Karlovcu, starac duge bijele brade viđen u
Grabriku

Pune vreće darova podijelio je tijekom noći Sveti Nikola djeci širom Karlovačke županije. Svjedoci kažu da su iscrpljenog starca duge bijele brade na našem području vidjeli nešto iza ponoći negdje između Rakovca i Grabrika. Najviše posla imao je baš na području Grabrika, ali i Novog centra, što je i razumljivo, jer je tamo zatekao najveći broj dječjih cipelica poslaganih uz prozore mnogobrojnih stanova. Neki roditelji jutros su se požalili KAportalu da im djeca odbijaju ići u vrtić i školu, jer se žele igrati poklonima Svetog Nikole, ali su ipak tome doskočili zlatnim i srebrnim šibama, koje su i ovoga puta bile sastavni dio njegova darivanja.

Ovaj svetac rođen je u Patari u  Maloj Aziji u 3. stoljeću, od bogatih roditelja koji dulje nisu mogli imati djecu. Prema narodnim vjerovanjima činio je čudesa, poput Isusa smirivao uzburkana mora te svojim blagoslovom ozdravio dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, zato ga se naziva zaštitnikom mornara i djece. Umro je na današnji dan 327. godine, a njegove relikvije i danas se čuvaju u talijanskom Bariju.

Osim mornara i djece, zaštitinik je djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika. Svim Nikolinama i Nikolama KAportal želi sretan imendan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest