Uzalud prepirke o trasi nizinske pruge u KŽ – Vlada odustala od njezine gradnje

Uzalud prepirke o trasi nizinske pruge u KŽ – Vlada odustala od
njezine gradnje

Polemike i nesuglasice oko trase nizinske pruge kroz Karlovačku županiju, hoće li ići kroz Belajske Poljice ili pored njih, hoće li zaobići Ogulin ili ne, te sve izmjene prostornih planova izgleda da su bile, barem za sljedećih 30 godina ili do novih izbora, potpuno nepotrebne.

Naime, na današnjoj sjednici Vlade RH odlučeno je da se definitivno odustaje od gradnje nizinske pruge Rijeka – Zagreb, te da će umjesto ove, nekoliko milijardi eura vrijedne investicije ići u modernizaciju postojeće pruge. Kako objašnjavaju u Vladi,  tamo gdje ne postoje dva kolosijeka izgradit će se drugi, a postojeći će se modernizirati, dok bi se trebali graditi novi tuneli i “poravnati” pruga tamo gdje je potrebno.

Ova je odluka proizašla iz zaključka da će modernizirana pruga moći podnijeti potrebni teret do riječke luke dok bi se modernizirana pruga mogla isfinancirati čak 85 posto s novcem iz europskih fondova. Drugi kolosijek bi po tom planu trebao ići i kroz Karlovac, a do njegove gradnje možda bude gotov i željeznički peron u Novom centru.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest