Žene nedovoljno zastupljene u politici, četiri općinska vijeća nemaju vijećnice

Žene nedovoljno zastupljene u politici, četiri općinska vijeća
nemaju vijećnice

Kako motivirati žene da se priključe i budu što aktivnije u politici, kako motivirati stranke da uvrste žene na izborne liste kako uopće promijeniti još uvijek patrijarhalno poimanje žena u politici tek su neka od pitanja o kojima su raspravljali članovi županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, predstavnici udruga i političkih stranaka, na današnjem okruglom stolu.

Prema podacima Državne uprave, od 42 mjesta tek 8 žena ušlo je u Županijsku skupštinu na izborima 2009. godine, u Gradu Karlovcu vijećnicama je postalo 8 žena od 25 vijećničkih mjesta. U Gradu Ogulin od 17 mjesta 4 su žene, Slunuj od 11 mjesta 3, u Ozlju od 15 mjesta 3 pripada ženama a u Dugoj Resi dvije žene su zastupnice od ukupno 15 mjesta, predstavila je podatke Marica Dančulović iz Državne uprave dodajući kako je još lošija slika bila u Općinskim vijećima. Naime, od 16 općina u županiji četiri ih uopće nema niti jedne žene i to Bosiljevo, Barilović, Lasinja i Ribnik, a tek po jednu imaju Cetingrad, Generalski Stol, Rakovica, Saborsko, Vojnić i Žakanje.

Porazna je i statistika u dijelu koji se odnosi na broj nezaposlenih žena i iznose neto plaća koje za isti posao dobivaju žene u odnosu na muške kolege. Tako su žene za otprilike 2.000 kuna manje plaćene za isti posao koji obavljaju njihovi muški kolege, moglo se čuti tijekom prezentacije koju je održala Jasna Lenuzzi ispred Ženske grupe “Korak”.

Predsjednica Savjeta za ravnopravnost spolova Nada Murganić apelirala je na stranke koje su već započele s predizbornim aktivnostima da vode računa o zakonu i obavezi od 40 posto žena na izbornim listama te da imaju žene na listama. Ujedno je istaknula kako valja voditi računa i o tome da žene svojim zanjem, sposobnošću i te kako dokazuju da su potrebne u političkom životu na svim razinama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest