Smijeh uz Čudnoređe, priča na poklon i dašak ljeta i topline iz Urugvaja

Smijeh uz Čudnoređe, priča na poklon i dašak ljeta i topline iz
Urugvaja

U snijegom još uvijek zametenim karlovačkim ulicama, dašak topline u hladni ponedjeljak unijela je izložba fotografija urugvajskog gradića Durazno, autora Juana Fernandeza, u sklopu KAbine u Mods Caffeu. Do suradnje na relaciji Karlovac-Durazno došlo je pomalo neobičnim putem, od obične priče o tome koji bi grad vrijedilo posjetiti i teorije da život nije u New Yorku, Parizu ili Londonu, već bi valjalo otići u neki mali grad u, recimo baš, Urugvaju, ostati tamo nekoliko mjeseci i upoznati život i svakodnevicu što bolje. Iz toga je proizašlo nekoliko priča/pisama iz Durazna u Urugvaju, iako autor u tom gradu, dakako, nikada nije bio. Kada je na ljeto kroz KAbinu održan projekt “Streets of the world”, organizatori su došli na ideju da svakako uključe i Durazno i stupili su u kontakt s Juanom Fernandezom, predsjednikom tamošnjeg Foto kluba. Durazno je tako bio uključen u taj projekt, a sada je na KAbini predstavljen i izložbom fotografija koje pokazuju znamenitosti i svakodnevni život ovog urugvajskog grada – od središnjeg spomenika s kupolom u kojem se svakih stotinu godina ostavljaju poruke budućim generacijama (sljedeći put kupola će biti otvorena 2092. godine), preko gradskog karnevala, do spomenika bubnju, kažu u Duraznu, jedinog na svijetu. Najaktualnija fotka prikazuje uličnu izložbu Foto kluba Durazno, koji upravo ovih dana slavi 25. rođendan.

Za posjetitelje je kao iznenađenje priređena i mala nagradna igra – trebalo je pogoditi što Durazno zapravo znači, a simpatično ime ovog gradića u stvarnosti je – Breskva. Najbrže je točan odgovor rekla Monika Vlašić koja je na poklon dobila CD sa širim izborom fotki (70-ak) s objašnjenjima te s ciklusom priča/pisama iz Durazna čiji je autor Darko Lisac.

I ovog ponedjeljka posjetitelji su dobili kratku priču na poklon u sklopu projekta “Priče za ponijeti”. Ovog puta poklon je bila zanimljiva priča s obratom zagrebačke autorice Ivane Gudelj “Dok ti pričam o nama”.

Zagrebački kantautor Ognjen Bašić – Čudnoređe, još je jednom oduševio i dobro nasmijao Karlovčane. Iznimno duhovite pjesme za koje inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu čine Čudnoređe jednim od najzanimljivijih autora na kantautorskoj sceni. Pjesme zaista “pronalazi” u svemu – primjerice, “zaposlen” kao djelitelj letaka o ovom načinu zarade za život napisao je dvije sjajne i duhovite pjesme, jednu o različitim obavijestima, upozorenjima i zahtjevima koje ostavljaju stanari, a drugu o svojoj ekipi – “Zvonari crkve letak-dam”. Puno smijeha izazvala je i oda voljenom nogometnom klubu koji danas “vrijedi još samo u elektromehanici”. Simpatije su zasigurno obostrane, jer Ognjen je na početku koncerta kazao kako mu je prošlogodišnji karlovački koncert jedan od najdražih u karijeri, a da mu je u Karlovcu ugodno potvrdio je i nastupom koji je potrajao dobrih dva sata.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest