U Čistoći svjesni nedostataka zim. službe, kažu da rade 0-24 i da će građani vidjeti rezultate

U Čistoći svjesni nedostataka zim. službe, kažu da rade 0-24 i da
će građani vidjeti rezultate

Unatoč nekim prigovorima na rad Zimske službe, ističemo da je naš osnovni cilj – osiguravanje prohodnosti svih nerazvrstanih prometnica (u našoj odgovornosti), u potpunosti zadovoljen, naravno, uz upotrebu zimske opreme. Međutim, također ističemo, i svjesni smo da je, unatoč svim naporima Zimske službe, dio nerazvrstanih cesta, i to u prvom redu onih u centru grada, ostao dijelom nepotpuno očišćen, priznali su u karlovačkom gradskom poduzeću Čistoća.

Podsjetimo, nakon niza kritika građana i očitih propusta u čišćenju snijega s gradskih prometnica, konačno su se priopćenjem oglasili mjerodavni.

Kako navode u Čistoći,  Zimska služba od ove sezone brine o 156 km prometnica više u odnosu na prethodne godine, odnosno od ove godine skrbi o prohodnosti više od 350 km javnih prometnih površina i nerazvrstanih cesta u nadležnosti grada Karlovca a riječ je o tzv. gradskim cestama, kao i cestama u prigradskim naseljima na području grada Karlovca.

Pravdaju se i da je tijekom subote u kratkom vremenskom razdoblju (unutar 16 sati), palo gotovo pola metra snijega, dakle, vrlo velika količina u vrlo kratkom vremenu.

– Kako bismo osigurali prohodnost svih prometnica koje održavamo, nije bilo moguće ponavljanje operacija čišćenja snijega u kraćim razmacima, što je rezultiralo ugaženim snijegom na jače frekventnim cestama. Uz to, temperatura je cijelo vrijeme bila ispod 0 stupnjeva, a po prestanku padalina naglo je zahladilo što je pak rezultiralo pretvaranjem ugažena snijega u ledenu koru. Unatoč kontinuiranom posipavanju solju i mješavinom kamenog agregata, ledena kora je počela popuštati tek drugi dan nakon prestanka padalina, da bi se slijedeću noć uz izuzetni niske temperature zraka sve ponovo zamrznulo, javljaju u Čistoći.

Nadalje, u Čistoći kažu kako su njihove ralice oremljene vulkolanskim (plastičnim) noževima zbog “čuvanja” velikog broja šahtova po gradskim prometnicama, pa je efekt struganja leda znatno slabiji u odnosu na čelične noževe. Također, tvrde da su njihovi strojevi na terenu 24 sata na dan i vjeruju da će građani vidjeti rezulate.

– I danas će mehanizacija, kad malo popusti “minus”, strugati ostatke ledenih “prepreka” po kolnicima, što znači da ćemo ovaj problem riješiti u najskorijem mogućem roku, kažu u zimskoj službi te mole građane za uvažavanje svih činjenica koje su naveli.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest