Oprezno s pirotehnikom: Prošle godine bilo i teško ozlijeđenih, oduzeto više komada oružja

Oprezno s pirotehnikom: Prošle godine bilo i teško ozlijeđenih,
oduzeto više komada oružja

S dolaskom božićnih i novogodišnjih blagdana kreće policijska akcija Mir i dobro usmjerena na to da ne dođe do  zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebice od improviziranih sredstava kućne izrade.

Kako kažu u policiji, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama.

– Apeliramo na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetujemo da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci. Upravo djeca ne smatraju da su petarde eksplozivna sredstva jer ih rabe i odrasli, što često puta ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha, kažu u policiji.

Naime, na području Policijske uprave karlovačke tijekom provođenja prošlogodišnje akcije Mir i dobro jedna osoba je teško ozlijeđena, dok smrtnih stradavanja nije bilo. Tijekom provođenja akcije oduzeta su 3 komada oružja, 5 komada eksplozivnih sredstava i 30 komada streljiva. Ovogodišnja akcija provodit će se u razdoblju od 14. prosinca 2012. do 08. siječnja 2013. godine.

Petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijim od 16 godina. Rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijima od 18 godina. Navedena pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 01. siječnja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest