Karlovac i Karlovačka županija prednjače u potpori udrugama potrošača

Karlovac i Karlovačka županija prednjače u potpori udrugama
potrošača

Karlovačka županija i Grad Karlovac prednjače u provođenju politike zaštite potrošača i izvršavanju obveza iz Zakona o zaštiti potrošača i Nacionalnog programa zaštite potrošača, ustvrdili su u Regionalnoj organizaciji zaštite potrošača koja se bori za prava potrošača u cijeloj jugozapadnoj Hrvatskoj, od Istre, Rijeke, Karlovca, Gospića i Siska.

– Većina jedinica lokalne i regionalne samouprave su ove odrednice shvatili neozbiljno tj. nisu shvatili kao obavezu pa nisu dali nikakvu, čak ni deklarativnu potporu. Neke nisu čak našle za shodno da opće odgovore na zamolbe za potporom, kažu u ROZP-u koja je poslala zamolbe za potporama u visini od 0,5 kuna.  Od Istarske županije je stigao odgovor da oni podupiru Savjetovalište za zaštitu potrošača u Puli što je zakonska obveza i smatramo da su izvršili svoju obvezu. Karlovačka županija je osigurala 4.500 kn i drugim oblicima potpore osigurava funkcioniranje ROZP-a. Ostale županije su se očitovale da nemaju sredstava za zaštitu potrošača.

– Od gradova u regiji Ozalj i Slunju su donirali 4.000 kn, a od općina Draganić – 1.500 kn, Rakovica – 1.000 kn, Saborsko – 600 kn, Netretić – 500 kn, Ribnik – 500 kn, Žakanje – 500 kn i Lasinja – 300 kn. Gradovi Rijeka, Krk i Bakar su odgovorili da nemaju predviđena sredstva za zaštitu potrošača, a iz grada Delnica je došao dopis da ne vide kakvu bi korist oni mogl imati od ROZP-a, te dodali da nemaju sredstva na toj poziciji. Ostale jedinice lokalne samouprave nisu se očitovale.

Potrošače su u radu pomogle i neke karlovačke gradske četvrti, Grad Karlovac je udruzi Korana donirao 38.000 kn za informiranje i edukaciju potrošača i 3.000 kn za projekt “Ja nepismen”. Ukupno je to 46 tisuća kuna što je s obzirom na broj stanovnika daleko najviše u Hrvatskoj, kažu u ROZP-u.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest