Svaki 20. stanovnik KŽ ima oružje, tisuću ih nije dostavilo potvrdu o liječniku

Svaki 20. stanovnik KŽ ima oružje, tisuću ih nije dostavilo potvrdu
o liječniku

Na području Karlovačke županije, odnosno PU karlovačke čak 6.207 građana posjeduje neko od oružja, odnosno za njega ima izdani oružni list što znači da je na neki način legalno naoružan svaki 20. stanovnik.

Ako se tome pridoda ilegalno čuvano oružje koje je unatoč stalnim pozivima policije da se preda bez straha od kaznenog gonjenja još uvijek dio tajnih kućnih arsenala, može se zaključiti da u EU ulazimo prilično dobro naoružani.

Ovih dana svijet je ponovo zgrožen stravičnim masakrom u SAD-u, pa je ponovo aktualizirano pitanje koji to naši susjedi raspolažu ubojitim sredstvima. Iako su svi vlasnici oružja do 5. prosinca morali dostaviti policiji podatke o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite ni to nisu svi na vrijeme učinili. Naime, podatke je u propisanom roku dostavilo 5.200 vlasnika što znači da ih gotovo tisuću to nije napravilo. Država je, kao i brojnim vlasnicima ilegalnih arsenala, i njima “progledala kroz prste”.

– Bez obzira na protek roka za dostavu podataka, sukladno uputi MUP-a RH, podaci se mogu dostavljati i dalje, odnosno za sada neće biti sankcija za one vlasnike koji to nisu učinili u zakonski predviđenom roku, rečeno nam je u PU karlovačkoj.

Također, policija za sada još nema uputu o roku do kojeg će vlasnicima oružja biti omogućena dostava podataka o izabranom liječniku opće prakse. U svakom slučaju, oni koji to ne učine, sukladno Zakonu u oružju, ostat će bez oružnog lista pa tako i oružja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest