Izložba o Galeriji slika grada Karlovca uz rođendan Gradskog muzeja

Izložba o Galeriji slika grada Karlovca uz rođendan Gradskog muzeja

Gradski muzej Karlovac danas obilježava 108. godišnjicu postojanja, a tim povodom u izložbenom prostoru u potkrovlju Muzeja u 19 sati bit će otvorena izložba “Osnutak i djelovanje Galerije slika grada Karlovca (1945 – 1954)”.

Galerija slika grada Karlovca, osnovana 12. srpnja 1945. godine, prva je osnovana galerijska ustanova u Hrvatskoj poslije Drugoga svjetskog rata. Bavila se sabiranjem, popisivanjem i čuvanjem uglavnom slikarskih djela te izložbenom aktivnošću vezanom za prikupljenu umjetničku zbirku i suvremenu likovnu produkciju nastalu u Karlovcu.

Izložba predstavlja rezultate arhivskog istraživanja ove teme, a izloženi su uporabni predmeti predmeti, dokumenti, tiskovine i umjetnička djela vezani uz razdoblje samostalnog djelovanja Galerije slika grada Karlovca koja je 1954. postala odjelom Gradskog muzeja Karlovac.

Izložba aktualizira činjenicu da muzejsku djelatnost Gradskog muzeja Karlovac i danas uvelike ograničava nedostatak prostornih kapaciteta. Činjenica da zbirke Galerijskog odjela Gradskog muzeja već duži niz godina nisu dostupne javnosti u obliku stalnog postava govori o tome koliko su prepreke djelatnosti Galerije slika od prije gotovo 70 godina i danas aktualne.

Izložbu prati katalog na 32 stranica s reprodukcijama u boji autorice izložbe i urednice kataloga Antonije Škrtić. Na otvorenju će govoriti uvažena muzeologinja Žarka Vujić koja je dio svog znanstvenog djelovanje posvetila razvijanju povijesne muzeologije u Hrvatskoj. Izložba je realizirana sredstvima Grada Karlovca, a ostaje otvorena do 28. veljače 2013. godine.

Prije otvaranja ove izložbe, s početkom u 18 sati, javnosti će biti predstavljena monografija karlovačkog akademskog slikara Daniela Butale

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest