SDP za osnivanje udruge udomitelja, koji su suočeni s brojnim problemima

SDP za osnivanje udruge udomitelja, koji su suočeni s brojnim
problemima

Udomiteljstvo kao prijelazni oblik skrbi za djecu ili odrasle osobe prepuno je problema. Od činjenice da se ne radi o trajnom obliku skrbi za udomljene, do sve manjeg broja udomitelja, osobito u urbanim sredinama, sve stariji udomitelji, odnosno izostanak novih, mlađih udomitelja. Uz to, uz ovaj oblik izvaninstitucionalne skrbi vezane su i negativne konotacije kako je udomiteljstvo oblik posla, koji se obavlja isključivo zbog novčanih naknada koje su zapravo preniske (primjerice naknada za udomitelje iznosi tek 500 kuna). Upravo su  spomenuti problemi u udomiteljstvu i udomiteljskim obiteljima bili glavna tema tribine, a koju je organizirao GO SDP-a Karlovac u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića.Jedna od inicijativa koju je iznjedrila tribina je ideja o osnivanju udruge udomitelja, a za što je prijedlog dao Miroslav Delić, predsjednik Savjeta za socijalnu politiku.

Upravo Nacionalni plan aktivnosti za prava djece kao jedan od prioriteta navodi  deinstitucionalizaciju i smanjivanje broja djece u dječjim domovima kroz smještavanje u udomiteljske obitelji.

Poznato je da Karlovac ima dugu tradiciju udomiteljstva, a i danas grad ima značajan broj obitelji koje mogu smjestiti  66 djece. Na području Karlovca, Ozlja i Vojnića zabilježen je i značajan broj udomitelja za odrasle osobe. Trenutno ima 75 mjesta za smještaj, a smješteno je 69 osoba. Tu su i brojne udomiteljske obitelji za djecu s posebnim potrebama o čemu je govorila Marina Bubaš, socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Karlovac.  Do 2016. godine planira se deinstitucionalizacija 40% djece s poremećajem u ponašanju u svim institucijama u Hrvatskoj. Prema riječima ravnateljice Nataše Horvat, karlovački Dom za odgoj djece i mladeži može deinstitucionalizirati 20% djece.

– Ono što treba da bi se pokrenula stvar s udomiteljstvom je razvijati udomiteljstvo u lokalnoj zajednici, u lokalnim kampanjama i uključivanje s raznim resursima iz lokalne zajednice, stručnjacima i institucijama. Dakle, treba mobilizirati i informirati javnost. Mislim da je nedovoljno pružen glas ljudima da udomiteljstvo kao oblik skrbi uopće postoji. On ide nekom usmenom predajom, ali nema neke jasne usmjerene lokalne kampanje. Čini se puno, educiraju se stručnjaci, obitelji udomitelja, Ministarstvo ulaže znatne napore, radi se s institucijama, ali stvar treba prebaciti na lokalnu zajednicu – kazao je Domagoj Kronstein iz zagrebačkog Centra za socijalnu skrbi.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Josip Benčić dodao je da se slaže da iznosi za udomiteljstvo nisu dovoljni

– Ova Vlada ima jednu dobru naviku da sve prolazi kroz jednu javnu raspravu. Predlažem da, kada budu izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, napravimo jedan pravi okrugli stol sa stručnjacima. Donesene zaključke kao saborski zastupnik mogu predstaviti u Saboru i mislim da je to jedan od najboljih puteva kako da se i vaše mišljenje čuje-kazao je J. Benčić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest