Formiran građanski pokret Neću usluge toplane – najavljuju peticiju

Formiran građanski pokret Neću usluge toplane – najavljuju peticiju

Građanska inicijativa Stop korupciji koju predvodi Domagoj Švegar krenula je u novu ofanzivu u borbi za prava korisnika sustava centralnog grijanja, a nakon što je Gradska toplana na adrese građana koji su se izdvojili iz sustava počela slati ovrhe te prijave Državnom inspektoratu. Nešto prije smo izvijestilo da je ROZP o problemima s Toplanom izvijestio i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića dok sada, saznajemo, Stop korupciji pokreće peticiju uz formiranje građanskog pokreta “Neću usluge toplane”.

– Prije nekoliko mjeseci, kada je Gradska toplana d.o.o. bez znanja i privole te protivno volji građana pribavila njihove osobne podatke te im temeljem tih podataka počela ispostavljati račune za grijanje, započela je apokalipsa za brojne Karlovčane. Dio građana zaštitu je potražio pri Državnom inspektoratu RH, navodeći da s Gradskom toplanom nisu nikada niti osobno niti putem predstavnika stanara potpisali ugovor, te da ne žele koristiti njihove usluge. Međutim, od Državnog inspektorata dobili su odgovor kako je više od 50% vlasnika stanova u njihovoj zgradi platilo račun za grijanje, pa je prema tome ugovor s Gradskom toplanom valjan iako nikada nije potpisan. Osim toga, Državni inspektorat također je zaključio da svi oni koji se ne žele grijati putem toplane moraju pribaviti suglasnost svih kupaca na zajedničkom mjerilu. Drugim riječima, Državni inspektorat je konstatirao da su građani protivno svojoj volji ušli u ugovorni odnos s Gradskom toplanom u trenutku kada su njihovi susjedi platili račun te da iz tog ugovora de facto više nikada ne mogu izaći, jer se na jednom zajedničkom mjerilu nerijetko nalazi i stotinjak stanova i poslovnih prostora, pa je prema tome prikupljanje suglasnosti svih vlasnika stanova spojenih na zajedničko mjerilo u stvari nemoguć uvjet, navodi Švegar u svom dopisu.

Kako navodi,  ohrabrena ovakvom odlukom, Gradska toplana otišla je korak dalje i prijavila Državnom inspektoratu sve vlasnike stanova koji su se fizički izdvojili iz sustava centralnog grijanja, pa čak i one koji su to učinili prije nego što je Gradska toplana uopće osnovana i registrirana na trgovačkom sudu. Apsurdna karlovačka priča dosegnula je vrhunac na Badnjak, kada je Gradska toplana poštom dostavila prijetnju ovrhom tim istim vlasnicima stanova, koje je neposredno prije toga prijavila Državnom inspektoratu, a u prijavi navela da su se odvojili iz sustava centralnog grijanja. Dakle, ovrhom pokreću prisilnu naplatu od građana za koje i sami priznaju da niti teoretski nisu mogli koristiti njihove usluge!

– Ovakvo skandalozno postupanje Gradske toplane ne čudi nas previše, obzirom da je ona u vlasništvu Grada Karlovca, čiji je boss Damir Jelić hrvatskoj javnosti postao poznat po izjavama poput “nema većeg zla nego kad muškarac abortira”. Za razliku od gradonačelnika Jelića, mi smatramo da je gaženje ustavom zajamčenih prava i sloboda čovjeka puno veće zlo od “muškog abortusa” (što god to Jeliću značilo), te smo zbog toga formirali građanski pokret “Neću usluge toplane”, rekao je Švegar.

Pokret “Neću usluge toplane!” svoje će aktivnosti započeti provođenjem dvije peticije, koje će svi zainteresirani građani moći potpisati u subotu 29.12.2012. i u nedjelju 30.12.2012. od 9 do 12 sati na karlovačkoj gradskoj tržnici (kod sata). Prvom peticijom tražimo da se svakom vlasniku stana na njegov zahtjev omogući odvajanje iz sustava centralnog grijanja, jer smatramo da svaki vlasnik stana mora imati pravo odabira načina grijanja svog doma i u tome ga ne smiju sprečavati niti susjedi niti Gradska toplana. To je ujedno i glavni cilj našeg pokreta. Druga peticija, koju ćemo paralelno provoditi, namijenjena je svim građanima koji žele da se Gradska toplana d.o.o. prestane financirati iz proračunskih sredstava Grada Karlovca.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest