Biramo pozitivca i negativca godine – tko je bio omiljen, a tko baš i ne u 2012. godini?

Biramo pozitivca i negativca godine – tko je bio omiljen, a tko baš
i ne u 2012. godini?

Već po tradiciji i na kraju ove, 2012. godine biramo “pozitivca” i “negativca” godine u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Godina na izmaku obilovala je događajima u kojima su se neke javne i manje javne osobe istaknule po dobrom ili po lošem, a o njima smo pisali u pozitivnom ili negativnom kontekstu. U anketu smo na pozitivnoj strani uvrstili i nekoliko udruga, za koje smatramo da su se tijekom godine njihovi članovi istaknuli u radu i da bi zajednički trebali dobiti glas.

Kao i proteklih godina, izabrali smo liste “pozitivaca” i “negativaca” tako da u dvije ankete Vi, naši čitatelji možete glasovati tko je po vama najviše u plusu, a tko u minusu, dok u komentarima, ako ste registrirani korisnik KAportala možete i sami predložiti nekog svog “kandidata”. Neki se ljudi, redom političari, nalaze na obje liste. Njih naravno, ovisno o političkoj opciji koju simpatiziraju, neki gledaju pozitivno a drugi negativno tako da i na jednoj i na drugoj listi imaju mogućnost odabira.

“Pozitivci” godine

1. Damir Jelić

2. Ivan Vučić

3. Josip Benčić

4. Domagoj Švegar

5. Snježana Kirinić

6. Nikola Hanžel

7. Kinoklub Karlovac

8. Matija Novak i Robert Juraić

9. Alma Dubravčić

10.Mateja Kunović

11.Željko Tomašić

12.Netko drugi

“Negativci” godine

1. Damir Jelić

2. Ivan Vučić

3. Josip Benčić

4. Domagoj Švegar

5. Snježana Kirinić

6. Denis Janžetić

7. Inoslav Latković

8. Bernardica Topolnjak – Halapa

9. Marijan Stavljenić

10.Goran Đurašević

11.Vlatko Ivka

12.Netko drugi

Damir Jelić, karlovački gradonačelnik definitivno je bio medijski najeksponiranija osoba i u protekloj godini. Redovito na udaru kritika Jelić uspješno balansira i najavljuje pohod i na svoj drugi mandat kao neposredno izabrani gradonačelnik Karlovca. Kao potpredsjednik HDZ-a ošto kritizira odluku Vlade o uvođenju zdravstvenog odgoja dok je njegova izjava o “muškom abortusu” ušla u uži krug najgluplje izjave u godini.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić želi ovu funkciju obnašati i sljedećih četiri godine. Često je u Bruxellesu dok se početkom godine i on “umirovio na jedan dan” kao bi, kad ode u mirovinu, imao onu povlaštenu, saborsku. Javnosti se pravdao kako je to učinio “iz sigurnosti”.

Šef karlovačkog SDP-a Josip Benčić oporbeni je kandidat za gradonačelnika Karlovca. U godini na izmaku istakao se u svojim kritikama aktualnoj vlasti dok mu mnogi zamjeraju da, s obzirom nas svoju funkciju, to ne čini na način koji bi, u konačnici, SDP-u trebao donijeti prevagu na lokalnim izborima koji su pred nama.

Domagoj Švegar je početkom godina bio izrazito aktivan u okviru Antikorupcijske inicijative dok je nedavno “objavio rat” karlovačkoj Gradskoj toplani. Prvo je pokrenuo osobni obračun i Toplanu prijavo nizu državnih institucija zbog navodnog kršenja niza zakona, te prije neki dan osnovao i Građanski pokret naziva “Neću usluge Toplane”. Antikorupcijska inicijativa zaslužna je za razotkrivanje lažne diplome bivše županove pročelnice Bernardice Topolnjak – Halapa koje je pokrenulo pravu lavinu otkrivanja “lažnjaka”.

Predsjednica karlovačke podružnice Hrvatskih laburista Snježana Kirinić u protekloj se godini u više navrata obrušila na aktualnu vlast i to svojim specifičnim stilom. Ponekad ne bira riječi dok u svom obraćanju voli spominjati filmske likove poput Chucka Norrisa i Dartha Vadera. Njezin politički mentor je Nikola Vuljanić.

Na listi pozitivaca našao se vlasnik tvrtke Lana Comerce Nikola Hanžel. Iako mnogi o Hanželu baš i nemaju dobro mišljenje s obzirom na afere koje su pratile njegov uspon od vozača do lokalnog tajkuna, moraju mu se priznati stvari kojima je i zadužio Karlovčane. Prvo je sagradio i spasio od propadanja Žitnu kuću u centru grada, a ove godine je kupio i devastirani Hotel Koranu. Naravno, očekuje se da sruši uništeni objekt te tamo sagradi zdanje dostojno naljepše karlovačke šetnice.

O skupini mladih filmskih entuzijasta okupljenih u Kinoklubu Karlovac sve je već poznato. Jedan od najvećih filmskih festivala mladeži u Europi, Riječno kino te revitalizacija kina u Karlovcu stigli su iz kuhinje ove skupine neumornih, mladih i školovanih Karlovčanki i Karlovčana. Svaka čast.

Na sam Badnjak prije nekoliko dana, Karlovčani Matija Novak i Robert Juraić zaslužili su uvrštenje na popis “pozitivaca” godine KAportala. Hrabri dvojac je na Ilovcu lopatama i batinama jednu gospođu spasio od najtežih posljedica u napadu pomahnitalih pasa. Žena je od ugriza zadobila teške tjelesne ozljede i tko zna kako bi sve završilo da je nisu primjetili spremni sugrađani.

Alma Dubravčić prva je dama hrvatskog inovatorstva u 2012. godini. Vrijedno priznanje predsjednici Saveza inovatora Karlovačke županije stiglo je od Skupštine saveza hrvatskih inovatora. Tijekom 2012. godine naši su inovatori osvojili niz vrijednih međunarodnih priznanja diljem svijeta od SAD do Tajvana, ali i pokrenuli desetak poduzetničkih projekata kojima su uspješno komercijalizirali svoja stvaralačka dostignuća na domaćem i inozemnim tržištima.

Naša sugrađanka Mateja Kunović posebno se istaknula. Mlada taekwondistica, članica TKD Banija druga je na europskoj rang listi, bila je brončana na Svjetskom juniorskom prvenstvu te izabrana za najbolju mladu sportašicu Hrvatske po odluci Hrvatskog olimpijskog odbora. Treba li dalje nabrajati?

Teško da je u 2012. godini protekao koji tjedan a da se u medijima nije oglasio Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača. Izuzetno aktivan u borbi za prava potrošača koje su mnogi dugi niz godina smatrali “kantama za deranje”, promijenio je ovaj trend. Reagiranja ROZP-a i pritužbe urodile su plodom u više navrata.

Na listi “negativaca” nastavljamo s Denisom Janžetićem. On će ostati upisan kao direktor Toplane, prve gradske tvrtke koja je otišla u stečaj s dugom od više desetaka milijuna kuna. Janžetić se naravno snašao i ubrzo otišao na radno mjesto u HS produkt dok je petnaestak radnika propale toplane odlazi na burzu.

Janžetićev nasljednik, ali na mjestu nove Gradske toplane je Inoslav Latković. Preuzeo je vreli krumpir i nezahvalnu dužnost da pokuša na životu održati novu gradsku tvrtku koja jest, a ipak i nije sljednica stare Toplane, koja ima korisnike a ipak ih nema. U svakom slučaju u javnosti nije baš omiljen, posebno nakon što je nekoliko desetaka Karlovčana prijavio Državnom inspektoratu zbog njihovog “samovoljnog” isključenja iz sustava grijanja.

Sezona lova na lažne diplomante otvorena je s Bernardicom Topolnjak – Halapa, bivšom pročelnicom Ureda župana i istaknutom članicom HSP-a koja je obnašala i dužnost predsjednice u Karlovačkoj županiji. Topolnjak – Halapa je s lažiranom diplomom Ekonomskog fakulteta prvo radila kao šefica računovodstva Toplane, a zatim i kao pročelnica Ureda župana.

Marijan Stavljenić pet je godina bez potrebne kvalifikacije bio direktor Hrvatskog radio Karlovca, još jednog gradskog poduzeća koje konkurira za odlazak u stečaj. Bivši tajnik gradskog HDZ-a na ovu je funkciju naravno došao po stranačkoj liniji samo što kolegama iz stranke nije rekao da nikad nije završio fakultet.

Goran Đurašević se slično kao i Stavljenić lažno predstavljao, samo što je do posla preko lažne diplome i iskaznice HDZ-a došao u Gradskom kazalištu Zorin dom. Pet godina je vodio marketing Zorin doma dok ga nije prozreo sad već također bivši ravnatelj Zvonimir Ilijić. Zanimljivo, Državno odvjetništvo je kaznenu prijavu protiv Đuraševića odbacilo zbog zastare. Pritom je kao inkriminirajući uzelo trenutak krivotvorenja dok nije uvažilo činjenicu da je pet godina ovaj radio s lažnom diplomom.

Vlatko Ivka je bivši direktor gradskog poduzeća Inkasator koji će u 2012. godini ostati zapamćen po peglanju tvrtkinih kartica za ručkove i hotelske sobe, te vožnjom službenog automobila u privatne svrhe. Na koncu je s ovog mjesta smijenjen iz sasvim drugog razloga, zbog privrženosti Jelićevom oponentu unutar HDZ-a Branku Vukeliću, a ne zbog načina poslovanja. Naravno, nije ostao bez posla već je zbrinut u tvrtki Čistoća.

KAportal.hr

“Pozitivci” godine – anketa

“Negativci” godine – anketa

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest