Neki u mirovini, neki u politici, većina u sinekurama

Neki u mirovini, neki u politici, većina u sinekurama

Neki su u mirovini. Neki, nažalost, više nisu među živima. Neki su se nastavili baviti politikom, a većina ih je, pak, poslije svršetka mandata zbrinuta u nekoj mirnoj proračunskoj sinekuri. Ovako nekako mogao bi se sažeti odgovor na pitanje što danas rade bivši gradski i županijski dužnosnici – karlovački gradonačelnici, dogradonačelnici, župani i dožupani, koji su Karlovcem «drmali» od proglašenja samostalnosti. No krenimo redom vidjeti gdje su danas.

Otkaz prvom gradonačelniku

Prvi gradonačelnik Karlovca, kojeg se tada još zvalo predsjednikom Skupštine općine, od 1990. do 1993. bio je HDZ-ov Dragutin Pribanić. Nakon kratke i zapažene uloge u HDZ-u Pribanić uskoro prelazi na drugu stranu – u Karlovcu osniva SDP, koji će mu se dolaskom na vlast sedam godina kasnije odužiti postavljanjem na mjesto direktora Hrvatskog radio Karlovca. Godine 2003. tamo je «zbog lošeg poslovanja» dobio otkaz, čija će zakonitost nakon višegodišnjeg sudovanja naposlijetku biti osporena. Danas čeka povratak na HRK i isplatu svih zaostalih plaća. Na mjestu prvog građanina Karlovca, 1993. ga je zamijenio Ivan Benić, koji je nakon teške bolesti preminuo početkom prošle godine. Benićevi zamjenici bili su Ivan Perković i Zvonimir Pozderac. Prvi je danas šef Županijskog suda u Karlovcu, drugi je umirovljen nakon što je godinama bio «smješten» na čelo područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Jelkovac najmlađi

Najmlađim gradonačelnikom u povijesti Karlovca, 1995. je u dobi od samo 34 godine postao HDZ-ov Vlado Jelkovac – jedan od vremenski najžilavijih lokalnih dužnosnika. Na gradonačelničkom mjestu, naime, proveo je dvije godine, da bi potom idućih sedam preselio u fotelju župana odakle je otišao u Hrvatski sabor. Poslije aktivne političke karijere, zbrinut je na mjestu tajnika Obrtničke komore Karlovac. Njegovi zamjenici u gradonačelničkom mandatu 1995-1997 bili su Boris Mlikan i Josip Zaborski, još jedan, po stažu, iznimno dugovječni lokalni dužnosnik. HSLS-ovac Mlikan danas je direktor karlovačke Elektre, dok je bivši sportaš Zaborski trenutno šef Županijske skupštine i Saveza sportova karlovačke županije.

Uslijedio je od 1997. do 2001. mandat Branka Vukelića, uvjerljivo najprobitačnijeg lokalnog političara, koji se iz fotelje u Banjavčićevoj poslije prvo preselio na mjesto glavnog tajnika HDZ-a, potom u saborske klupe, a zatim i na mjesta ministara gospodarstva, odnosno obrane gdje radi i danas. Trenutno se najviše zabavlja Nogometnim klubom Karlovac.

Marko “Televizija”

Vukelićevi zamjenici bili su već spomenuti Zaborski, te Marko Marić, koji se danas, najavljujući odlazak u mirovinu bavi radom u vlastitom TV servisu. Dobro poznavanje televizora bilo mu je proteklih godina očito referencom i za neke druge «srodne» poslove pa je radio u – Programskom vijeću HRT-a, odnosno Vijeću za elektroničke medije. Gradonačelnik Karlovca je od 2001. do 2005. bio SDP-ov Božo Joha, danas umirovljen i stvarno i politički. Vrijeme danas uglavnom provodi u vikendici nedaleko od Karlovca. U mirovini su i njegovi zamjenici – za HNS-ova Martina Šimunića u političkom se svijetu gotovo pa ne čuje, dok je bivši HSS-ovac Vladimir Benko i dalje aktivan u Gradskom vijeću kao zastupnik nezavisne liste Jasne Plevnik. Jedini gradonačelnik Karlovca u povijesti koji je u pola mandata dao ostavku bio je Miro Škrgatić. No iako je iz magistrata 2007. otišao nakon sukoba s vodstvom stranke, fino je zbrinut – prvo u Ministarstvu gospodarstva, a danas u daleko unosnijoj fotelji direktora tvrtke Autocesta Rijeka – Zagreb. Njegov zamjenik je, uz današnjeg gradonačelnika Damira Jelića bio i HSP-ov Igor Horvat.

“Cest is the Best”

Horvat je poslije odlaska iz karlovačke izvršne vlasti prešao u HDZ, a zauzvrat dobio mjesto direktora Regionalne agencije Karlovačke županije. Zlobnici kažu, osnovane samo zbog njega. Dogradonačelnici su potom bili sveprisutni Zaborski i Dragutin Rendulić, koji je, pak, naposlijetku vraćen u Županijsku upravu za ceste, uz još jednu potvrdu teze da HDZ-ovi dužnosnici nakon odlaske iz politike nikad neće završiti na cesti, već u najgorem slučaju u nekoj «Cesti». Prvi karlovački župan bio je Josip Jakovčić, koji se danas nalazi u saborskoj mirovini. Prije toga, kratko je vrijeme bio instaliran na mjesto direktora jedne od najneuspješnijih poduzetničkih zona u Karlovačkoj županiji – onoj u Ogulinu. Drugi je bio Vlado Jelkovac kojeg smo već detaljno pretresli, a treći Nedjeljko Strikić, koji i danas predstavlja jednog od najmoćnijih lokalnih HDZ-ovaca – trenutno je saborski zastupnik i ravnatelj Opće bolnice Karlovac. Njega je zamijenio Ivica Horvat, kojeg je HDZ iznenada politički umirovio prije zadnjih lokalnih izbora, ali ga kasnije ipak nije zaboravio. Zbrinut je na mjestu voditelja Područnog ureda HZMO-a.

Milčić na selu

Kroz sudbine dožupana koji su sjedili u Vranyczanyevoj svih ovih godina proletjet ćemo samo kratko. Pijanist Antun Kraljević više nije među živima, dok je njegov kolega Željko Mikić vraćen na mjesto ravnatelja Glazbene škole. Danas se za njega vrlo malo čuje. Ivan Vučić u međuvremenu je napredovao do saborskog zastupnika, župana i šefa županijskog HDZ-a, dok su Željku Šančiću i Mladenu Kobasiću na istoj adresi dana pročelnička mjesta – prvome za prosvjetu, drugome za gospodarstvo. Profesor Vitomir Majoli danas je u mirovini i politički je neaktivan, dok je Slunjaninu Vladimiru Katiću gubitak političke karijere kompenziran mjestom u Županijskoj Javnoj ustanovi za zaštitu prirode. Bivša HSLS-ova dožupanka Marija Fićurin prešla je u HDZ i zauzvrat dobila siguran posao u županijskom Odjelu prosvjete, HSP-ov Marinko Milčić napustio je aktivnu politiku te se danas s Nenadom Ivankovićem i Ljubom Ćesićem – Rojsom zabavlja gradnjom eko sela kod Perjasice, dok je HDZ-ova Olga Grgurić jedina karijeru nastavila u biznisu – vratila se u suprugovu tvrtku Poljotehna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest