PROBUĐENI GRAD: Ožujak i travanj za čistu peticu

PROBUĐENI GRAD: Ožujak i travanj za čistu peticu

Čak i najveći pesimisti i zaljubljenici u vlastite fotelje i popularni hrvatski sport zvan gunđanje moraju priznati kako se na glazbenom planu u Karlovcu u posljednje vrijeme događaju vrlo pozitivne stvari. Proteklih nekoliko tjedana dovelo je do neočekivane, ali tim slađe “eksplozije” događaja, za koje je možda i najvažnije to da su organizirani od strane mladih Karlovčana, što udruga, što pojedinaca. Zašto baš sada, teško je reći, no očito je da se grad probudio i da, odjednom, mnogi žele nešto raditi. Pogledajmo samo period od 12. do 19. ožujka – već pomalo naviknuti na posljednjih godina uspavane karlovačke noći, mladi su mogli posjetiti koncerte irskog benda James Cannon & The Sinners, mladog i sve popularnijeg zagrebačkog rock/blues kantautora Luke Belanija, legendarne karlovačke Duhovne Pastve, slavio se St. Patrick’s Day u tri prostora, održan je RastRaft Extreme Party, svirali su Chocolate Nipplesi, živu svirku posjetiteljima nudili Knjige i kava, Crni mačak, Papa’s bar, Kazališna kavana, Edison Buddha Bar, a partije Bambi, Cohiba i, opet, Edison Buddha bar. Ako smo još par tjedana ranije opravdano prigovarali činjenici da mladi moraju zabavu potražiti u Dugoj Resi, onda treba i za sadašnji period pošteno priznati kako bi i daleko veći gradovi od Karlovca bili vrlo zadovoljni s ovakvom ponudom. Srećom, tu nije kraj. Luka Belani ponovno je posjetio KiK, u Papa’s baru plesalo se uz odlični swing bend, a određeni mali vrhunac ovog perioda bio je “Rock za Chile”, svirka četiri karlovačka, zagrebačka i dugoreška benda koja je u Hrvatski dom (lokacija je bila jednako važna kao i sami koncert) dovela oko 400 mladih, ne samo iz Karlovca.

Provod za sve ukuse

Uz aktivnosti privatnih ugostitelja, koji su sve skloniji svoju ponudu obogatiti kvalitetnim koncertima i partijima, za oživljavanje gradske scene svakako su najzaslužnije dvije udruge mladih: Kajda i Šesta rijeka. Ono što najviše veseli je da nakon prvih uspješnih pokušaja nisu popustili zadovoljstvu učinjenim, već i za travanj najavljuju brojne akcije, a pridružit će im se i drugi, prije svega već gotovo legendarna stara punk ekipa. Dakle, što nas očekuje u travnju? Kronološkim redom, već u petak u “Knjigama i kavi” zasvirat će Prije svega disciplina. Bit će to i svojevrsna najava za 16. travanj, kada u grad zahvaljujući spomenutoj punk ekipi koja čini i okosnicu benda PSD, dolazi još jedan kvalitetan svjetski bend. Nakon Cockney Rejectsa i Sham69, karlovačkoj publici, ali zasigurno i brojnim gostima, predstavit će se rodonačelnici punk/metal pokreta, Concrete Sox iz Nottinghama. Uz njih po prvi puta u Karlovcu će zasvirati Petnaesti Čeh, zagrebačko-karlovački bend, kao i legende gradske punk scene, SCUD, predvođeni gradskim pročelnikom Goranom Jakšićem. Pa, ako često imamo razloga za opravdane prigovore gradskim vlastima, ne treba preskočiti i stvar s kojom možemo biti i ponosni, jer vjerojatno nema previše gradova na svijetu koji se mogu podičiti pročelnicima koji bez kompleksa i glumatanja mogu skočiti pred mikrofon i goli do pasa zaurlati uz žestoku buku vlastitog benda.

“Kajda” u akciji

U organizaciji udruge Šesta rijeka već tjedan dana kasnije (termin je podložan izmjenama ovisno o vremenskoj prognozi) u samom središtu grada, i to u dnevnom terminu, trebalo bi se dogoditi veliko ulično događanje: vjerojatno u Perivoju, na potezu od budućeg Glazbenog paviljona do Papa’s bara, bit će postavljena izložba urbanih fotografija četvero mladih karlovačkih fotografa, Dario Grba iz Promenada kluba radit će zanimljiv street art projekt, zasvirat će Hi Society, a moguća su i još neka iznenađenja. A za kraj mjeseca, sve aktivnija udruga Kajda priprema nešto što je grad već dugo čekao – klasičnu, veliku, za sve otvorenu gitarijadu, ili kako su je oni nazvali Smotru bendova Karlovačke županije. Potrajat će dva dana, a već je prijavljeno oko 25 bendova.

Sljedeći potez na gradu

Za zaključak, valja reći kako su mladi Karlovčani doista upečatljivo pokazali kako se s malo dobre volje može učiniti iznimno puno. U ožujku i travnju gradska ponuda zaslužuje barem čvrstu četvorku, i to u gradu koji još uvijek nema pravi klub. Pokažu li gradske vlasti napokon malo više susretljivosti u rješavanju tog problema, a mladi su pokazali kako to povjerenje itekako zaslužuju, možda bismo kroz par mjeseci mogli dogurati i do – petice. Jer, u ovom osvrtu ponajviše smo se bavili samim procesom buđenja grada i scene, kao i događajima koji nas očekuju u ovom mjesecu. A Kajda i Šesta rijeka, kao i mnogi drugi, za svibanj i ljetne mjesece najavljuju nove projekte, od kojih će neki, budu li ostvareni, biti doista iznimno ugodno iznenađenje i biti vrlo značajni za karlovačku scenu, ali i grad uopće.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest