Statistička razbibriga: (Centralizirani) prvoligaški sport u Hrvata

Statistička razbibriga: (Centralizirani) prvoligaški sport u Hrvata

Podaci o broju prvoligaša po hrvatskim gradovima pokazuju kako je i u sportskom smislu Lijepa naša nažalost još uvijek vrlo centralizirana. Zagreb je jedini (!) hrvatski grad koji ima prvoligaše u svim sportovima, nije to uspjelo ni Splitu, Rijeci ili Osijeku, a hrvatska metropola, razumljivo, može se podičiti i daleko najvećim brojem državnih prvaka. Ipak, omjer je ipak malo prevelik, štoviše, moglo bi se reći kako je Zagreb ostalima prepustio samo mrvice.

Krenimo redom. Ako uzmemo u obzir samo pet najpopularnijih momčadskih sportova (nogomet, košarka, rukomet, odbojka i vaterpolo), Zagreb ima 13 prvoligaških klubova, a s popriličnim zaostatkom na drugom mjestu je Split, koji ih ima 6. Uz to, Splićani nemaju prvoligaša u odbojci. Slijedi Rijeka koja u spomenutih pet sportova ima točno pet prvoligaša, no dva predstavnika imaju u odbojci, dok u košarci nemaju klub u društvu najboljih. Slijedi Šibenik s četiri prvoligaša, a potom skupina gradova koji imaju tri predstavnika u najjačim hrvatskim ligama, a u kojoj se nalazi i naš Karlovac. Osim Karlovca, po tri prvoligaša imaju i Zadar, Varaždin i Osijek.

Najnesportskija – Velika Gorica

Računajući sve momčadske sportove, ne samo spomenutih pet, može se lako doći do zaključka kako je uvjerljivo najnesportskiji grad u Hrvatskoj – Velika Gorica. Iako je na posljednjem popisu stanovništva prestigla Pulu, Karlovac i Slavonski Brod, te je s 63 tisuće stanovnika šesti hrvatski grad po veličini, Velika Gorica nema niti jednog jedinog prvoligaša.

Kada su u pitanju prvaci države, tu je zagrebačka dominacija još izraženija. Klubovi iz glavnog hrvatskog grada prvaci su u nogometu, košarci, rukometu, odbojci, hokeju na ledu, travi i rolama, tenisu, stolnom tenisu, malom nogometu…reklo bi se – gotovo u svemu bitnom. Jedini veći sport (barem u hrvatskim razmjerima) koji nema prvaka iz Zagreba je vaterpolo, gdje je aktualni državni prvak dubrovački Jug. Ostalima su pripale samo mrvice, a jednu je dograbio i Karlovac, koji ima državne prvake u baseballu. Splićani su prvaci u ragbiju, Zadrani u kuglanju, a u konkurenciji četiri kluba u prvom hrvatskom prvenstvu u Flag footballu (varijanti američkog nogometa) prvak je postala momčad iz Bjelovara.

Kod žena sve drugačije

U ženskom sportu situacija je potpuno drugačija. U najpopularnijim ženskim sportovima Zagrepčanke već godinama ne mogu do trofeja – kod košarkašica najbolji je Gospić, kod odbojkašica Riječanke, a kod rukometašica koprivnička Podravka. Valja spomenuti kako u ženskoj konkurenciji, i to u odbojci, prvoligaša ima i Velika Gorica, pa najveći gradovi bez prvoligaša i u muškoj i u ženskoj konkurenciji ostaju Samobor i Đakovo s po 30-ak tisuća stanovnika.

Gdje je tu Karlovačka županija?

Kao i na razini cijele Hrvatske, situacija je drastično različita u muškom i ženskom sportu. U muškom, Karlovac stoji vrlo dobro. Ima pet prvoligaša (nogomet, rukomet, odbojka, tenis i baseball) i državne prvake u baseballu. Kod žena, u cijeloj sportskoj povijesti pamte se tek dvije vrlo kratke prvoligaške avanture košarkašica još u 50-im godinama prošlog stoljeća, te prije nekoliko godina kuglačica.

Od ostalih gradova Karlovačke županije, Ogulin trenutačno ima prvoligaša u muškom tenisu i flag footballu te u ženskom kuglanju. Doduše, u kuglanju je to samo nakratko, jer ŽKK Policajac uvjerljivo je posljednji.

Duga Resa je godinama sila u ženskom stolnom tenisu, a pretprošle godine kratku prvoligašku avanturu imale su i odbojkašice.

Slunj i Ozalj nemaju prvoligaša, no kuglačice ozaljske Kupe ove su se godine plasirale u kvalifikacije za prvoligaško društvo.

Jasno, ovdje je bilo riječi samo o ekipnom sportu, što ne znači da smo zaboravili na brojne uspjehe koje klubovi iz Karlovca i županije postižu u veslanju, taekwondou, karateu, atletici, streljaštvu…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest