Biciklijada u duhu radničkog nezadovoljstva

Biciklijada u duhu radničkog nezadovoljstva

Tradicionalna, 17. po redu prvosvibanjska biciklijada po svemu sudeći ove će godine proći u znaku općeg nezadovoljstva trenutnom gospodarskom situacijom i nedostatku socijalnog dijaloga između sve obespravljenijih radnika, umirovljenika, nezaposlenih i onih kojima su upravo oni dali vlast u nadi da će dobrim i mudrim odlukama brinuti za dobrobit svih. Unatoč tome, u Savezu samostalnih sindikata Karlovačke županije nadaju se da će biciklijada kao i prethodnih godina godina biti uspješna, te da će posjeta biti na razini prošlogodišnje. – Ne mijenjamo ono što je uspješno tako da će biciklijada kao i prošle godine krenuti iz Duge Rese (ispred Robne kuće) u 9 sati, a iz Karlovca (ispred Karlovačke banke) i Ozlja, odnosno Vrhovca u 10 sati, rekao je povjerenik SSSH Nikola Badovinac. Kako kaže, očekuje lijepo vrijeme i dobar prvosvibanjski provod na odmorištu Grdun koji će biti začinjen s 2.000 porcija vojničkog graha, besplatnom pivom i zabavom uz Tip Top bend. Organizator je za najsretnije sudionike osigurao i 20 do 30 nagrada sponzora.

No uoči obilježavanja 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, SSSH će odraditi akciju “Solidarno zajedno” koja neće imati praznički karakter, već koja mora ukazati na sve teži položaj radnika. Naime, Sindikat u utorak 27. travnja poziva radnike, nezaposlene, umirovljenike i sve koji se osjećaju obespravljenim da na simboličnih sat vremena, između 12 i 13 sati obustave strojeve ili, oni koji ne rade – barem zastanu kako bi Vladi poručili “Ili bolje – ili dolje”, što je novi sindikalni slogan.

– Ova akcija je samo uvertira naših aktivnosti u svibnju koje bi trebale rezultirati generalnim štrajkom koncem mjeseca, rekao je Badovinac.

Povjerenik SSSH Karlovačke županije osvrnuo se na nedavne vijesti s karlovačkog Zavoda za zapošljavanje u kojem se s olakšanjem dočekao blagi pad nezaposlenosti. Kako kaže Badovinac, dobro mu je poznata situacija u Karlovcu i da se radnici dalje otpuštaju a vrlo malo ili gotovo nitko ne zapošljava. Sumnja da je već u veljači ili ožujku krenulo sezonsko zapošljavanje, te smatra da se ipak radi o ažurnijem brisanju ljudi iz evidencije Zavoda.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest