Sportska sezona za pamćenje – svi prvoligaši u igri za Europu

Sportska sezona za pamćenje – svi prvoligaši u igri za Europu

Bez ikakve sumnje, sportska sezona 2009./2010. bit će zapamćena kao ponajbolja u novijoj povijesti. Od pet karlovačkih prvoligaša, tri su (nogometaši, rukometaši i odbojkaši) u borbi za Europu, četvrti je (bejzbolaši) plasman već ostvario i bit će domaćin vrlo jakog Europskog kupa, a peti nije u borbi za europske kupove zato jer ih u toj konkurenciji i nema – riječ je o tenisačima.

Naravno, moglo bi se dogoditi da nitko od klubova koji su do posljednjeg kola u borbi za europski plasman u tome u konačnici ne uspije, ali to neće bitno pokvariti dojam o doista uspješnoj sezoni u kojoj su karlovački klubovi izborili plasman u samom vrhu hrvatskih prvoligaških ljestvica.

‘Na papiru’ najlakše je nogometašima. Imaju sve u svojim rukama, jer domaćim pobjedama protiv Šibenika i Istre vjerojatno bi i teoretski osigurali nastup u Europskoj ligi. Uz to, jedini ne moraju brinuti o financijama, jer u nogometu plasman u europske kupove znači čistu zaradu. Ima još nekih nedoumica oko konkretnog iznosa koji bi klub zaradio, no u svakom slučaju se radi o najmanje 70.000 eura za sam plasman i još 70.000 eura za vrlo vjerojatan prolazak prvog pretkola. Uz to, pretkola se igraju po regionalnom ključu pa je nemoguć dalek put u Kazahstan, ili na Island, što jasno govori kako se u nogometu igrom u europskim kupovima može samo zaraditi.

Rukometašima i odbojkašima zato je znatno teže, kako na parketu, tako i s financijama. Rukometaši poprilično ovise o plasmanu drugih. Konkretnije, moraju navijati da čakovečki MKA IPC u kup natjecanju bude ispred svih klubova osim Zagreba i Nexea. Zapravo je riječ o prilično realnom raspletu. U tom slučaju, do posljednjeg kola veliku borbu za posljednje europsko mjesto vodit će Buzet, Dubrava i Karlovačka banka. Karlovčani trenutačno zaostaju jedan bod za suparnicima, ali imaju i prilično povoljan raspored. Nažalost, dva nedavna europska iskustva pokazala su kako u rukometu europski kupovi ne donose nužno zaradu – nagrada je puno manja nego u nogometu, a ždrijeb nije regionalnog karaktera, već su prve godine Karlovčani morali u daleku Bjelorusiju, a druge na krajnji istok Rumunjske.

Slično je i s odbojkašima, kod kojih bi plasman u Europu ipak bio svojevrsno čudo. Plasmanom među četiri najbolja napravili su izvanredan uspjeh, a potpuno neočekivanom pobjedom 3:2 protiv Varaždina i pravu malu senzaciju. Upravo večeras igraju treći i odlučujući susret protiv Varaždinaca na njihovom parketu. Objektivno, teško je očekivati još jednu senzaciju, no dok se igra postoji i nada.

Bejzbolaši su u domaćem prvenstvu uvijek u samom vrhu pa su i redoviti sudionik europskih natjecanja, a zahvaljujući velikoj reputaciji koju uživaju i na europskoj razini, često su i domaćin velikih natjecanja. Ove godine, u Karlovcu će od 14. do 19. lipnja biti održan Europski kup – B skupina. Pobjednik će sljedeće godine nastupiti u najjačoj europskoj baseball skupini, a za prvo mjesto uz karlovačku Olimpiju borit će se momčadi iz Finske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Bugarske.

Tenisačima prvoligaško natjecanje počinje u lipnju, a glavni cilj im je zadržati prvoligaški status, u čemu bi trebali i uspjeti.

Jasno, brojne uspjehe Karlovac ima i u pojedinačnom sportu, a zasigurno će ih biti još mnogo. Državne prvake imamo u taekwondou, karateu, veslanju, atletici, streljaštvu…Katarina Smiljanec upravo je ovih dana pobijedila na jednom od najjačih kros natjecanja u Hrvatskoj, krosu Sportskih novosti, Karla Milošević ozbiljan je kandidat za nastup na prvim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru, mladi Karlovčani Smojver, Bačić, Obranović članovi su rukometne reprezentacije, Ivica Radočaj kapetan odbojkaške reprezentacije…razloga za sportsko zadovoljstvo bit će iznimno mnogo i u narednim danima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest