Karlovac ostaje bez Trgovačkog suda?

Karlovac ostaje bez Trgovačkog suda?

Karlovac bi, čini se, uskoro mogao ostati bez trgovačkog suda. Naime, kako piše današnji Jutarnji list, reformske mjere ministra pravosuđa Ivana Šimonovića predviđaju smanjenje broja prvostupanjskih trgovačkih sudova sa sadašnjih 13 na samo 4.

Reorganizaciju bi tako preživjeli trgovački sudovi u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a svakome od njih mjesna nadležnost bila bi proširena na širu regiju koja ga okružuje. Značilo bi to da će karlovački poduzetnici i svi oni koji posluju s njima sve pravno sporne stvari kao i ostale poslove, pa i samu registraciju poduzeća, koje su dosad obavljali u karlovačkoj “palači pravde” nakon uvođenja novog ustroja rješavati na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Zasad je i nepoznato hoće li suci Trgovačkog suda u Karlovcu, dođe li doista do njegova ukidanja, biti premješteni na sud koji će preuzeti nadležnost za karlovačko područje, što bi bilo logično s obzirom na specifičnost trgovačkog prava, ili će biti razmješteni na neke od odjela postojećih pravosudnih tijela smještenih u zgradi na Trgu hrvatskih branitelja. Više je vjerojatan prvi scenarij jer s obzirom na pojačani priljev novih predmeta u recesiji trenutno na prvostupanjskim trgovačkim sudovima nedostaju čak 54 suca, a stanje je, prema Jutarnjem, najkritičnije upravo na zagrebačkom Trgovačkom sudu na kojem bi već sada, prije eventutalnog proširanja mjesne nadležnosti, broj sudaca trebalo povećati dvostruko.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest