Iz ViK-a opovrgavaju tvrdnje čitatelja da je najstarije karlovačko vodocrpilište Borlin zagađeno: Nije, nikada nije ni bilo!

– Nije, naša vodocrpilišta nikad nisu bila zagađena, poručili su iz Vodovoda i kanalizacije, odgovarajući na tvrdnje čitatelja KAportala  da je najstarije karlovačko vodocrpilište Borlin zagađeno.

Upravo na Dan planeta Zemlje naš je čitatelj, dostavivši nam i fotografije, upozorio da je “u području samog vodocrpilišta nastao divlji deponij  opasnog otpada kanti od  motornog ulja,  raznih kemikalija, starih guma, uginulih životinja.”

– Stotine kubika fekalnih i zagađenih  voda svakodnevno se ulijeva preko tog otpada direktno u bunare vodocrpilišta Borlin. U Karlovcu plaćamo najskuplju vodu u Hrvatskoj, a odgovorni  nisu u stanju poduzeti osnovne mjere zaštite vodocrpilišta te osigurati da pijemo zdravu i ispravnu  vodu.Tko je odgovoran što pijemo vodu zagađenu fekalijama, teškim metalima, kemikalijama? Što rade odgovorni, nadležne službe i inspekcije, pitao je naš čitatelj, zamolivši da upravo 22. travnja apeliramo “da se zaustavi daljnje zagađenje borlinske vode”.

Na ozbiljne prozivke iz ViK-a su odmah odgovorili, odbacivši tvrdnje o zagađenosti vode, ali i navode da su fotografije s različitim vrstama otpada s borlinskog vodocrpilišta. Jedino oko čega su se sa čitateljem složili jest apel “svima da čuvaju okoliš, a inspekcijama da redovito kontroliraju područja oko vodocrpilišta, te da kažnjavaju sve nesavjesne građane”.

– Sretni smo što karlovačka vodocrpilišta nikada nisu bila zagađena, a naročito naše najstarije vodocrpilište Borlin u preko 100 godina postojanja vodovodnog sustava u Karlovcu. Naime, riječ je o vodocrpilištu iz kojeg se voda crpi iz podzemnih kaverni ispod stijene s dubine od 20 i 30 metara.

Što se tiče kvalitete vode, koje se vaš čitatelj također dotaknuo, moramo naglasiti da je, svakodnevno ispitujemo u laboratoriju Vodovoda i kanalizacije, te u skladu sa zakonskom regulativom u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije i Zavodu za javno zdravstvo Republike Hrvatske. S ponosom možemo reći da Vodovod i kanalizacija Karlovac brine o čistoći svojih vodocrpilišta i kvaliteti vode, o čemu informiramo naše građane i educiramo najmlađe na Dan voda. Zahvaljujući medijima uspjeli smo u našem cilj kontinuiranog osvještavanja ljudi o važnosti očuvanja okoliša i vodi kao neprocjenjivom blagu, poručili su iz ViK-a, ustvrdivši sa stopostotnom sigurnošću da fotografije koje nam je čitatelj poslao nemaju nikakve veze s 1. zonom sanitarne zaštite vodocrpilišta Borlin.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest