Arheolozi otkopali rub Koruškog bastiona karlovačke Zvijezde

Arheolozi otkopali rub Koruškog bastiona karlovačke Zvijezde

Arheološki radovi na istočnom dijelu karlovačke Zvijezde urodili su plodom, a kameni bedem i vrh bastiona ponovno su pod vedrim nebom.

Ovo je, naime, rezultat nekoliko mjeseci dugog arheološkog istraživanja koje je iz opravdanih razloga više puta prekidano ali na koncu ipak završeno dobro obavljenim poslom i naravno, zadovoljstvom arheologa koji su vršili istraživanje. Po riječima voditelja istraživanja Tomislava Jerončića, iskopan je vrh bastiona na dijelu na kojem se očekivalo da je najbolje očuvan.

– Ovo je prvo arheološko istraživanje bedema karlovačke Zvijezde a ciljano se išlo s kopanjem na ovom dijelu jer je ovdje boravila vojska pa se očekivalo da u prošlosti nije bilo pretjeranih zahvata u terenu, rekao je Jerončić. U ovoj fazi je, dodaje, arheološko istraživanje završeno i na redu je dokumentiranje stanja dok su nakon toga na potezu konzervatori. Kako dodaje, pronađen je obodni zid bastiona na koji se naslanjao bedem. Po postojećim zapisima i nakon obrade podataka bastion bi se mogao uspješno rekonstruirati.- Zadovoljan sam s učinjenim posebno nakon svih problema s kontrolnim rovovima. Kao što je poznato u prvom rovu smo pronašli masovnu grobnicu te na tom nismo mogli nastaviti istraživanje. Slučaj je predan policiji i Državnom odvjetništvu, a mi smo posao nastavili na ovom dijelu, rekao je Jerončić.

Karlovačka Zvijezda jedan je od primjera bastionskog sustava u obliku zvijezde koji je u 16. stoljeću bio vrlo popularan kod graditelja. Karlovac po tome nije toliko jedinstven ali je, po tvrdnjama kustosa Gradskog muzeja Igora Čuliga poseban jer je bio prvi takav grad. Nema sumnje da bi uređenje istočnog, ili takozvanog Koruškog bastiona gradu Karlovcu dao novi turistički brend koji bi se u turističkom smislu mogao itekako dobro valorizirati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest