Bivši zadrugar: Braniteljska zadruga iz Barilovića služi za pranje novca

Bivši zadrugar: Braniteljska zadruga iz Barilovića služi za pranje
novca

Radnik Poljoprivredne zadruge “Branitelj” iz Barilovića prošlog je tjedna imao sreće kad je s traktorom naletivši na minu u polju nedaleko ovog mjesta ostao neozlijeđen. Traktor, kojeg je braniteljima kao potporu za osnivanje Zadruge darovala država  je oštećen no, zanimljivo, o cijelom slučaju zadrugari uopće nisu obavijestili policiju. Razlog – zato što je traktorist zaposlen “na crno”. Sve ovo su, naime, tvrdnje bivšeg predsjednika Skupštine “Branitelja” Marka Polovića, nekadašnjeg zapovjednika izvidnice Prve gardijske brigade, a danas poljoprivrednika iz okolice Barilovića. Kako nam je ispričao Polović, ovaj je događaj bila samo “kap koja je prelila čašu” u njegovoj dvojbi da napusti zadrugu za koju tvrdi da je “poligon za pranje novca i varanje države”. – U zadruzi se ne naplaćuju usluge preko računa tako da su istaknuti prihodi uistinu smiješni. Za krave koje nam je također kupila država godišnje se izdvaja 50 tisuća kuna a daju nam tek desetak telića. Pa to nisu krave nego veš – mašine za pranje novca, nastavlja Polović. Slično je, dodaje, i sa sušarom za kukuruz za koju je država barilovićkim braniteljima dala 150 tisuća kuna. – Troškovi sušare su gotovo zanemarivi a ona je stalno u pogonu. Nemoguće je da onda godišnji prihodi od usluga, kao i za malčiranje zemljišta poljoprivrednicima, budu samo 68 tisuća kuna. Pogotovo kad znam da smo malčirali pola Županije, ispričao nam je ogorčeni bivši zadrugar. Kako kaže, pitanje je gdje je tu još novac od Općine koja braniteljima isplaćuje za usluge šišanja živice, košenja trave i zimske službe.

– Očito netko trpa novac u svoje džepove. Što bi bilo da je radnik zaposlen na crno nastradao na njivi? Tko bi za to odgovarao i što bi njegova obitelj dobila? Upozorio sam na to prošli mjesec kolege zadrugare i upravitelja Draženka Grmana a dobio sam odgovor “znaš li ti koliko radnik na ugovor od djelu košta”. Polović tvrdi da je razmišljao da cijeli slučaj preda policiji ali odlučio se na medijski istup. Zanimljivo, među sedam preostalih zadrugara (uz Polovića je jedan već napustio Zadrugu op.a.) nalazi se i načelnik Barilovića Dražen Peraković.

Nakon što je čuo za optužbe bivšeg kolege Polovića, upravitelj Poljoprivredne zadruge Branitelj Draženko Grman zaprepastio se, kako kaže, lažima koje je Polović iznio.

– Ovo nema veze s istinom, nevjerojatno je da Polović, koji je inače neradnik i lažni invalid sada želi popljuvati jedinu zadrugu koja ovdje nešto radi i ide naprijed, rekao nam je Grman. Kaže da nema govora o naletanju traktora na minu već da se radi o udarcu grane u staklo i malčer, te da je traktorom upravljao on osobno a ne nekakav “radnik na crno”. Dodaje da se u zadruzi sto posto sve radi po zakonu i transparentno, te da će nam rado predočiti sve dokaze.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest