Prijedlog Banu: Ne dopustite da se raspelo dovodi u vezu s Titom

Prijedlog Banu: Ne dopustite da se raspelo dovodi u vezu s Titom

Svaka čast gradskom vijećniku Ivici Banu (HDZ) iz Gradske četvrti Banija, poznatom po britkom jeziku i idejama koje često na “nož” čekaju oporbenjaci. On je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Karlovca predložio da se na trgu nasuprot željezničke stanice, ispred tri nebodera – “flaša” u gradskoj četvrti Banija, podigne veliko raspelo, što  bi u stvari bilo priznanje “katolički orijentiranom” djelu grada Karlovca.

Gradska uprava nije samo tako prihvatila Banovu inicijativu, već je odlučili da ispitati urbanističku papirologiju, koja bi trebala dati odgovor na prijedlog gradskog vijećnika Ivice Bana. Naime, treba vidjeti što su urbanisti predvidjeli na lokaciji na kojoj sada raste “mala šuma” posađena prije 28 godina. O postavljanju velikog križa na izvjestan su se način izjasnili predstavnici Katoličke crkve, a poznati rečički župnik Lovro Zaplatić javno je obznanio da se raspela ne bi trebala postavljati na “svakom vuglu» gdje to pada na pamet aktualnim političarima. Osim izjašnjenja “crkve” valjalo bi imati na umu da je park ispred tri nebodera postao “pasje pišalište”.

Nije bez vraga da Ban predlaže postavljanje križa na istom mjestu gdje je prije 28 godina posađeno 88 stabala za druga Tita. Prisjećam se tog vremena upravo na dan 30-e obljetnice Titove smrti. Sadnja stabala ili ruža pa i cijelih parkova s 88 stabala  bila je posljedica njegovanja “kulta ličnosti” a u spomen na Titovih 88 godina života. Po principu “gdje zgodno mjesto nađeš ti drvo posadi”. Sadilo se po ulicama, gradskim trgovima, tvorničkim krugovima, vojarnama, bez obzira što se većina tih stabala i ružičnjaka rijetko kada prihvatilo. Akciju sadnje 88 stabala zdušno je prihvatila i Mjesna zajednica Banija, a radovima na sadnji 88 stabala osobno je rukovodio njen tadašnji predsjednik Stjepan Čunko. Taj je drug kasnije postao gospodin i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a. Danas on tvrdi da sadnja stabala nikada nije učinjena na Baniji, već na Gazi. Čunkovo njekanje akcije i tvrdnju brzo smo eliminirali jer su novine iz tog vremena pozitivno ocjenile inicijativu i radnu akciju Banijanaca, što nije bilo teško provjeriti.

Vijećniku Ivanu Banu, bez obzira na plemenitu ideju, jedan dobronamjerni prijedlog –  probajte lokaciju križa promijeniti, kako se to katoličko obilježje ne bi dovelo u ravan s “trajnim čuvanjem imena i lika” Josipa Broza Tita.

Što o ovoj temi piše naš drugi Press(r)ing kolumnist Tihomir Ivka pročitajte ovdje…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest