Zbog voditelja, Vojnićani zaposlene u javnim radovima zovu “logoraši”

Zbog voditelja, Vojnićani zaposlene u javnim radovima zovu
“logoraši”

“Radna brigada” od 25 zaposlenih u Vojniću po programu javnih radova Zavoda za zapošljavanje i Općine Vojnić dobila je zanimljiv nadimak – “logoraši” dok je razlog za ovakav pomalo pogrdan naziv više nego bizaran. Naime, za voditelja radova postavljen je Ćazim Behrić, bivši upravitelj logora Drmaljevo kod Velike Kladuše i optuženik za ratni zločin protiv civilnog stanovništva koji se u Hrvatskoj sklonio od ruke pravde rodne BiH. Behrić koji se skrasio u Širokoj Rijeci, unatoč međunarodnoj tjeralici, već duže vrijeme uživa naklonost SDP-ovog načelnika Branka Eremića koji ga je prije četiri godine uspio ugurati u Županijski odbor SDP-a da pritom, naravno, ostali stranački dužnosnici nisu imali pojma o neslavnoj ratnoj prošlosti novog kadra. Kao aktivan član zajednice jedno je vrijeme bio čak i član skupštine vojnićkog Crvenog križa  kao i predsjednik Mjesnog odbora Široka Rijeka. Kao nezaposlen, Ćazim Behrić je došao barem do kratkoročnog zaposlenja u programu javnih radova. Radovi u Vojniću, kao jednoj od najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj odnose se uglavnom na obavljanje komunalnih poslova, košnju trave, čišćenje zapuštenih površina i sličnih, a trajat će do studenog ove godine. Svakog jutra kad jedinica krene na posao, mještane koji su upoznati s Behrićevim slučajem podsjeti na prisilne radove kakvim je Behrić upravljao u Kladuši.

Podsjetimo, Behrića Kantonalno tužiteljstvo u Bihaću optužuje da je “za vrijeme rata tijekom 1994. godine kao upravitelj logora Drmaljevo Behrić vršio psihičko i fizičko zlostavljanje zarobljenih civila, maloljetnika, djece, trudnica, žena i muškaraca svih starosnih dobi, izložio ih nečovječnom postupanju, zatvarao u hladne i neuslovne prostorije bez pristupa pitkoj vodi i sanitarijama, nije im pružao adekvatnu medicinsku pomoć te naređivao odvođenje zarobljenika na prisilne radove. U kolovozu iste godine je uz primjenu sile i prijetnje zarobljenicu F. D. zatvorio u zasebnu prostoriju, bez njene privole svukao joj odjeću i silovao” – stoji u optužnici.  Također, optužen je da je naredio zlostavljanje civila koje su, tvrde tužitelji, čuvari logora tukli palicama, kundacima, nogama i šakama, a od čega je tijekom prisilnog rada preminuo zarobljenik Rasim Erdić.

Izjavu vezanu za Behrića pokušali smo danas dobiti u vojnićkom “Komunalcu”, ali su nas uputili na Općinu. Zbog “zauzetosti”, međutim, nismo mogli dobiti načelnika Branka Eremića.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest