Djeca uče abecedu – slovo “C” kao cigareta!

Djeca uče abecedu – slovo “C” kao cigareta!

“C” kao cigareta! Naučit će to klinci, ali i njihove mame i tate onoga trena kada u ruku prime knjižicu “Male priče o velikim slovima” autora Zvonimira Baloga. Kako nam je zgrožena onim što je vidjela u novoj slikovnici svog djeteta ispričala jedna karlovačka majka, učiti abecedu velika je stvar za djecu i njihove roditelje, a lakše se pamti uz lijepe ilustracije. Očito je to bilo na umu i izdavačima ove knjige – Školskoj knjizi iz Zagreba. Naime, nakon samo tri stranice čitatelje čeka iznenađenje koje sigurno nije u duhu borbe za zdravlje građana i koje bi ministra Darka Milinovića sigurno sablaznilo. Nakon slika automobila na slovu A i bana kod slova B slovo C “krase” ilustracije – cigareta. Pa iako se u par stihova pjesmice uopće ne spominje cigareta, čitava stranica ilustrirana je upravo njima. I to ne bilo kakvima već – “mentolkama”.

Knjiga je, saznajemo, prvi puta izdana još davne 1970. godine, kada je uživanje u cigaretama bilo opće prihvaćena stvar i kad se pušilo “sve u 16”, kako na ulici, tako i na partijskim sastancima, dok su čak i voditelji na državnoj televiziji znali u sekundama pauze čitanja s blesimetra povući koji otrovni dimić. O štetnosti duhana na zdravlje ili eventualnim zabranama, naravno, tad je malo tko razmišljao a pepeljare su bile “must have” čak i autobusima i ostalom javnom prijevozu.

Tiskanje ponovljenog izdanja Balogove “Male priče o velikim slovima” dovršeno je u veljači 2005. godine kada se već naveliko počelo s prvim propisima i zabranjivanju pušenja. – Meni je ovo očajno, komentirala je Karlovčanka, buduća majka, koja je ovu knjigu dobila na poklon. Kako kaže, ne želi ispasti prekritična, ali ne razumije zašto se uz ovo slovo abecede nije mogla pridružiti slika cvijeta, cvrčka ili milijun drugih, ljepših stvari koje počinju sa slovom “C”. Zapitala se isto ono kao što će se vjerojatno zapitati i mnogi drugi koji ovu knjigu uzmu u ruke.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest