Pala USKOK-ova optužnica za malverzacije protiv Anike Mamić i društva

Pala USKOK-ova optužnica za malverzacije protiv Anike Mamić i
društva

Bivši članovi Odbora za dodjelu gradskih stanova u najam, što je u Karlovcu djelovao u vrijeme SDP-ove koalicijske vlasti od 2001. do 2005. godine, ovih su dana i pravomoćno oslobođeni optužbi za malverzacije – piše današnji Novi list. Tijelo, predvođeno tadašnjom LS-ovkom Anikom Mamić, USKOK je, temeljem anonimne prijave, teretio za udruživanje s ciljem pribavljanja imovinske koristi drugoj osobi. Konkretno se radilo o slučaju iz prosinca 2002. godine kad je Karlovčaninu D. B. u trajni najam dat stan površine 42 kvadrata u Dubrovačkoj ulici u Karlovcu, iako se ovaj nije nalazio na službenoj gradskoj listi prvenstva.

Optužnica je podignuta brzo nakon promjene vlasti u Karlovcu, s prijedlogom da se svaki od pet optuženih osudi na osam mjeseci zatvora. Proces se odvijao na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. To je prvostupanjsko tijelo bivše odbornike oslobodilo optužbe u studenom prošle godine, ustvrdivši kako ne postoje elementi kaznenog djela, odnosno udruživanja radi pribavljanja imovinske koristi drugoj osobi. Na nepravomoćno se rješenje USKOK žalio, no oslobađajuću presudu potvrdio je sada i drugostupanjski Županijski sud u Zagrebu. Prema odluci što su je optuženi dobili prošli tjedan, utvrđeno je kako se Odbor i prije rukovodio praksom prema kojoj je s osobama s privremenim rješenjem o korištenju stana ono postalo trajno, ukoliko su ispunjeni potrebni socijalni kriteriji.

– Cijela optužnica je očito bila politički isforsirana. Onaj tko je podnio prijavu mislio je da će se suditi samo meni kao predsjednici Odbora, a vjerojatno ne i da će se na optuženičkoj klupi naći i četiri preostala člana. Uglavnom, žalosno je čime se USKOK bavi – prokomentirala je za Novi list Anika Mamić. Uz nju je u tadašnjem Odboru sjedilo politički prilično šaroliko društvance – tada SDP-ov Damir Jakšić, HSS-ovac Davorin Belavić, te HDZ-ovi Stjepan Turković i Petar Banić.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest