Dan za širenje svijesti i odupiranje predrasudama

Dan za širenje svijesti i odupiranje predrasudama

I karlovačka Udruga osoba s invaliditetom dječje i cerebralne paralize, distorfičara i osoba s tjelesnim invaliditetom grada Karlovca i Karlovačke županije obilježila je Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti – 21. Svibnja. U prostorijama kluba invalida u Banjavčićevoj 20 priredili su “Dan otvorenih vrata” .

– Kampanja Dan otvorenih vrata i ove je godine svehrvatska manifestacija koju lokalne udruge, 31 članica Saveza društva distrofičara Hrvatske (SDDH) provode istoga dana u isto vrijeme provodimo u 27 gradova i mjesta  u Hrvatskoj. Cilj joj je razviti svijest šire zajednice o izjednačavanju mogućnosti i odupiranje stereotipima i predrasudama , kazala je Gordana Jurčević, predsjednica karlovačke Udruge DICPDITI i dodala:

– Mišićna distrofija je progresivna bolest koja izaziva tešku pokretljivost, kod 70 % osoba čak trajnu vezanost za invalidska kolica, ali uz to i teške komplikacije vezane za disanje, gutanje i rad srca. U Hrvatskoj oko 4.500 osoba boluje od mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti , pojasnila je  Jurčević prilikom “otvaranja vrata”  i početka upoznavanja okupljenih sa svim aktivnostima i kreativnim radionicama koje se provode. Okupljeni predstavnici Grada Karlovca, Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra, poliklinike SUVAG te novinari i ostali gosti imali su prilike pogledati film o mladiću koji boluje od najteže mišićne distrofije pod nazivom: “Izvanredni ljudi”.  Kako su se mogli čuti komentari okupljeni flm je ostavio duboki dojam na sve.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest