Šokirani kupci: Iznad kabine za presvlačenje postavljena kamera

Šokirani kupci: Iznad kabine za presvlačenje postavljena kamera

Video nadzor u današnje vrijeme možete očekivati u gotovo svim situacijama, ali informacija da se snima i u kabini za presvlačenje u dućanu koji prodaje donje rublje i kupaće kostime zvuči kao vijest iz rubrike vjerovali ili ne. Da se upravo to događa u prodavaonici “Palmers” u Trgovačkom centru Karlovčanka dojavile su nam dvije šokirane gospođe koje su željele ostati anonimne. Jedna od njih je u trenutku kada je u kabini isprobavala komplet donjeg rublja ostala osupnuta kada je na spuštenom stropu iznad nenatkrivenog prostora za presvlačenje uočila pokretnu kameru – “oko”.

Perverzni umovi?

-Kupujem tu već godinama i ne mogu vjerovati da su spali na tako niske grane!? Postaviti kameru iznad kabine mogu samo bolesni i perverzni umovi. Pa ipak se u tom prostoru skidam sve do gaćica i nedopustivo je da se protiv krađe bore na račun naše privatnosti. Ovo je definitivno previše, ispričala nam je uznemirena žena. Prije nego li smo kontaktirali upravu Palmersa, točnije zagrebačku “Iris modu” d.o.o. kako bi provjerili o čemu se radi, otišli smo u prodavaonicu da vidimo odgovara li dojava situaciji na terenu. I doista, osim kamere koja se nalazi kod izloga i ulaza u butik, točno iznad kabine nalazi se i kamera u sferičnom kućištu, odnosno kamera koja ima široki kut pokrivanja. -Znam da imamo video  nadzor u svim našim dućanima i da u slučaju, ne znam, neke situacije možemo to sve vidjeti i naknadno pregledati. Baš tu u jednoj sobi je računalo putem kojega se i mi iz Uprave možemo spojiti u svaku prodavaonicu. No, koliko znam, ako kamera fizički stoji iznad nekog prostora ona vam nikad ne može snimati prema dolje, uvijek je usmjerena prema blagajni ili nekom dijelu dućana – rekla nam je Ljiljana Jakovljević, voditeljica marketinga “Iris mode” d.o.o. te zamolila da joj damo nekoliko minuta kako bi stručnjacima iz IT službe provjerila o čemu je točno riječ u karlovačkom Palmersu.

Video “nadzor”

-Kamera se doista nalazi iznad kabine pa smo se spojili da vidimo koje područje snima, a to je blagajna i police. Moram priznati da u našim ostalim dućanima nije običaj da se kamere nalaze točno iznad kabina. Ovaj dućan je već dosta dugo otvoren, ne znam iz kojeg se to razloga tamo našlo pa smo se sada i sami iznenadili kad smo vidjeli gdje se kamera nalazi – rekla nam je u nevjerici voditeljica marketinga Iris mode najavljujući da će se video nadzor u dućanu najvjerojatnije drukčije riješti. Zanimljivo je da kada smo posjetili prodavaonicu, kako bi za potrebe novinarskog zadatka “isprobali rublje” u kabini, nigdje nismo uočili istaknutu naljepnicu s upozorenjem da je objekt pod video nadzorom. Upozorenja nije bilo ni na izlogu i ulazu, niti u unutrašnjosti butika pa se u ovom slučaju sasvim sigurno može ustvrditi kako se radi o tajnom snimanju.

Da bi u ovom slučaju posla mogla imati i karlovačka policija daje naslutiti Kazneni zakon koji je u članku 131. nedvosmislen: Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest