Borba protiv opasnog alergena – za neuklanjanje ambrozije novčane kazne

Borba protiv opasnog alergena – za neuklanjanje ambrozije novčane
kazne

Kreću mjere za uklanjanje opasnog alergena – ambrozije na karlovačkom području koje će osim uklanjanja te kontrole gradskih komunalaca i nadležnih inspektora obuhvatiti i akciju edukacije o visoko alergogenim biljkama. Kako najavljuju u Gradu, mjere za suzbijanje ambrozije imaju cilj da se građani, ustanove, gospodarstvenici i ostali potaknu da se ambrozija uništi na svim oranicama, livadama, pašnjacima, šumama i ostalim površinama kako bi se spriječila cvatnja ambrozije i širenje peludi. Dok se njezinu suzbijanju, stoji u obrazloženju mjera, ne krene sistematski, s dovoljno brojnim i obrazovanim timom, konačno rješenje za uništenje ambrozije neće postojati.

– Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, odnosno komunalni redari primat će dojave građana, ustanova i drugih, o javnim površinama na kojima raste ambrozija, na dežurni broj telefona 628-222. Upravni odjeli za poljoprivredu primat će dojave građana, ustanova i drugih za uočene poljoprivredne površine zakorovljene ambrozijom na brojeve telefona 628-166 ili 628-172.

Zakonom o biljnom zdravstvu propisana je novčana kazna za pravnu osobu koja na svojim površinama ne uništi korov a posebno ambroziju od 30.000,00 do 50.000 kuna, za odgovornu osobu u pravnoj osobi kazna je od 6.000 do 10.000 kuna, ista kao i za fizičku osobu. a za fizičku osobu novčana kazna je od 6.000 do 10.000,00 kuna.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest