Čačić u Karlovcu: Dosegli smo rekordnu nelikvidnost, gore valjda više ne može

Čačić u Karlovcu: Dosegli smo rekordnu nelikvidnost, gore valjda
više ne može

Gore u državi valjda ne može biti. Ovo je konstatacija predsjednika HNS-a Radimira Čačića koji je u svom redovitom obilasku županijskih ogranaka danas posjetio Karlovac i održao tiskovnu konferenciju. Čačić se osvrnuo na kako kaže, kolaps Vladine politike, gospodarstva i nelikvidnost države koja je dosegla rekordnih 29 milijardi kuna. – Vlada je prvo tvrdila da krize nema, a zatim da je kriza kriva za sve. To je rezultiralo da su ostale zemlje u proteklih dvije godine imale porast bruto društvenog proizvoda od 2,2 posto a Hrvatska pad od 2,1 posto.

Po Čačiću je najveća hrvatska boljka centralizacija zemlje koja je uz Grčku nabolesnija centralizacija u Europi. Kako kaže, od deset zarađenih kuna radnik pet daje državi od čega 90 posto ide centralnoj bazi a 10 posto jedinicama lokalne samouprave. – U Hrvatskoj na 100 ljudi tek 57 radi što znači da praktički da svaki zaposleni ima jednog na uzdržavanje dok u Europi tri rade i uzdržavaju jednog, rekao je Čačić. Bez obzira na alarmantno stanje HNS neće dati podršku najavljenom velikom sindikalnom štrajku. Čačić smatra da su sindikati apsolutno promašili razlog za štrajk.

– Stvarni razlog za štrajk bi trebao biti kolaps gospodarstva i politike ove Vlade dok se oni ne žele odreći prava po kolektivnom ugovoru za kojeg su znali da nije dobar za ovu zemlju, kaže Čačić.

Predsjednik HNS-a se tek sporadično osvrnuo na stanje HNS-a u Karlovačkoj županiji. Zadovoljan je rezultatima provedene ankete u Bariloviću, Ozlju i Dugoj Resi dok će, kažu HNS-ovci pravi ispit u Karlovcu biti na proljetnim izborima za mjesne odbore.

Večeras u 18,30 HNS-ovci pozivaju građane na javnu tribinu u karlovačku Gradsku knjižnicu Ivan Goran Kovačić gdje će Radimir Čačić održati prezentaciju o decentralizaciji Hrvatske.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest