Stanari Tuškanove: Pumpa se širi pod prozore a nas nitko ništa nije pitao

Stanari Tuškanove: Pumpa se širi pod prozore a nas nitko ništa nije
pitao

Plan INA-e da na mjestu postojeće benzinske pumpe sagradi novu, suvremeniju i podosta veću pumpu prošao je bez problema sve službe i dobio građevinsku dozvolu Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja jedino što o ovom projektu nitko nije pitao stanare zgrade pod čijim će balkonima i prozorima niknuti novo gradilište.

Naime, stanari Tuškanove 8c smatraju da nova, proširena benzinska pumpa nikako nije dobrodošla neposredno pod njihovim prozorima, te strahuju da će njezinom izgradnjom još više biti narušena njihova kvaliteta života. Tvrde da u ovom slučaju nije bila poštovana procedura kod izdavanja građevinske dozvole te da nisu imali pravo na javni uvid u novi projekt INA-e koji im je, smatraju, trebalo omogućiti. – Budući da u postupku izdavanja građevinske dozvole javni poziv nije objavljen u javnom tisku ili drugim sredstvima javnog priopćavanja, smatramo da nije u potpunosti poštovana procedura pa smo se žalili nadležnom Ministarstvu, kazala nam je zabrinuta stanarka Nataša Seksan koju podupiru ostali susjedi ali i Savjet građana za održivi razvoj Gradske četvrti Rakovac.

Naime, Zakon o gradnji predviđa da ako se građevinska dozvola izdaje za građevinu koja neposredno graniči s više od deset nekretnina tijelo graditeljstva na uvid u glavni projekt radi izjašnjenja stranke poziva javnim pozivom. Javni poziv objavljuje se u javnom tisku ili drugim sredstvima javnog priopćavanja, te se izlaže na građevinskoj čestici, odnosno građevini za koju je zatražena građevinska dozvola i na oglasnoj ploči tijela graditeljstva koje izdaje građevinsku dozvola. Stanari Tuškanove smatraju da je vrlo indikativno kako poziv na očitovanje, koji treba biti izložen na građevinskoj čestici nije primijetio nitko od stanara.

Poziv na očitovanja nisu vidjeli jer nisu gledali na pravom mjestu. Kako su nam jučer objasnili u karlovačkoj gradskoj upravi,    dana 22.9.2008. godine upućen je strankama u postupku poziv za očitovanje koji je prema propozicijama članka 96. Zakona o gradnji postavljen na građevinskoj čestici na vidljivo i dostupno mjesto – u izlogu benzinske postaje a kako bi bio  zaštićen od vremenskih prilika kao i na oglasnoj ploči Ureda. Na pozivu je bila istaknuta, kaže glasnogovornica Grada Karlovca Andreja Barberić, mogućnost termina izjašnjenja na glavni projekt. Javni uvid, navodi u svom dopisu, u konkretnom slučaju niti nije predviđen kao zakonski institut izjašnjenja strankama u postupku dok se građane ipak pozvalo na očitovanje.

– Očito je da nije pokazana stvarna želja da se dobiju mišljenja svih stranaka u postupku, te se na taj način pogodovalo investitoru na štetu ostalih stranaka u postupku. U prilog tome ide i konstatacija tijela graditeljstva u građevinskoj dozvoli da se pozivu na očitovanja na glavni projekt nije odazvao baš nitko od 40-tak stranaka – vlasnika stanova u neposrednom susjedstvu, kaže Seksan.

Stalna buka ispod prozora dnevnih i spavaćih soba, istovar plinskih boca u ranojutarnjim satima svaki dan, pa i nedjeljom, uz nesnosnu buku, neonska svjetlost i svjetlost farova s automobila tijekom noći, benzinska i naftna isparavanja tijekom pretakanja iz cisterni i drugi štetni utjecaji stvari su o kojima bi se susjedi svakako izjasnili da su adekvatno bili obaviješteni o namjerama investitora, a da ne pričamo o padu vrijednosti stanova ispod kojih se nalazi ovakav objekt. Kako kažu, ništa ih ne čudi s obzirom da ovo nije prvi put da se Grad Karlovac zbog tuđih interesa odriče kvalitete života svojih građana.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest