Odlični ovogodišnji rezultati posjete karlovačkih muzeja i galerija

Odlični ovogodišnji rezultati posjete karlovačkih muzeja i galerija

Zanimljive podatke donosi Državni zavod za statistiku u svom najnovijem priopćenju za javnost. Iako smo mnogi dojma da je danas kultura u našoj državi na posljednjem mjestu, podaci o broju posjetitelja hrvatskih muzeja i galerija u prva tri mjeseca 2010. godine pokazuju da to i nije baš tako. Posebno veseli činjenica da Karlovac i Karlovačka županija vrlo dobro stoje na toj listi. Izuzevši Zagreb, Krapinu s novootvorenim Muzejem krapinskog pračovjeka i vodeća odredišta na Jadranu, Karlovačka županija je, moglo bi se tako reći, vodeća na ljestvici “ostatka Hrvatske”. Primjerice, postiže bolje rezultate čak i od renomiranog Varaždina (6.467 posjeta muzejima i galerijama Karlovačke županije, a 5.967 u Varaždinskoj), kao i od svih ostalih kontinentalnih županija pa čak i nekih jadranskih (Šibensko-kninska), što pokazuje da su prepoznati napori kulturnih djelatnika – Gradski muzej očito je i dalje dobro poznat po jednoj od najvrijednijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj, a u posljednje vrijeme iznimno velik broj izložbi također je donio i pohvalne rezultate.

Tome se mogu dodati i sve bolji turistički rezultati. I protekle godine Karlovac je dobro stajao na kontinentalnoj turističkoj listi, a ove godine u prvih pet mjeseci grad na četiri rijeke je posjetilo 4.899 turista, koji su ostvarili 10.706 noćenja, što je za kontinentalni turizam i odlična brojka i odličan prosjek noćenja od 2,18.

Ipak, treba dobronamjerno napomenuti kako bi grad zasigurno mogao i još više. Izuzetno posjećeni Muzej naoružanja iz Domovinskog rata donedavno je bio gotovo potpuno bez kontrole pa dok je u inozemstvu praktično nemoguće pronaći besplatni muzej, tisuće i tisuće turista turanjski muzej svakodnevno posjećuju potpuno besplatno.

Po pitanju turizma jasno je, pak, kako sve kreće od obnove hotela Korana. Jedna od velikih prednosti Karlovca je lokacija zbog koje je do Domovinskog rata bio jedno od vodećih središta kongresnog turizma. Nije tajna da i danas postoji iznimno velik interes za organizaciju raznih kongresa i seminara upravo u Karlovcu, koji je svima “nadomak ruke”, ali smještajnih kapaciteta – nema.

Jednako tako, Turistička zajednica ostvarila je bitan napredak u jednom od dva osnovna segmenta rada – promociji destinacije. Redovite turističke nagrade koje osvaja i grad kao cjelina, ali i pojedinačni objekti i projekti (hotel Korana Srakovčić, suveniri, parkovi…), uključenje grada u seriju popularnih turističkih vodiča “In Your Pocket” te nekoliko zajedničkih projekata sa susjednim županijama i državama urodili su brojem posjeta i noćenja koji su doista na visokoj razini za kontinentalnu Hrvatsku. No, drugi osnovni segment – prijem turista, i dalje je na prilično niskoj razini, jer sve brojniji turisti još uvijek nisu gotovo ni na koji način privučeni da u gradu ostave i pokoji euro viška.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest