U Općini Krnjak 99 posto prihoda odlazi na plaće dužnosnika i namještenika

U Općini Krnjak 99 posto prihoda odlazi na plaće dužnosnika i
namještenika

Nova zakonska norma po kojoj za plaće lokalnih službenika ne smije ići više od dvadeset posto vlastitih proračunskih prihoda mogla bi donijeti velike probleme za više od polovicu općina u Karlovačkoj županiji, piše današnji Novi list. U zadanom okviru dosad su, prema službenim podacima Udruge općina RH, poslovali samo Barilović, Bosiljevo, Draganić, Generalski Stol, Lasinja, Netretić i Rakovica. Nešto sitno iznad 20 posto proračunskih prihoda, iz kojih su izuzete donacije i pomoći Države ili Županije, na plaće su trošili Žakanje, Tounj i Ribnik.

Ostale ovdašnje općine, navodi Novi list, ako žele preživjeti već najavljene rezove čeka velika štednja. Saborsko je dosad na osobne dohotke izdvajalo čak 50,5 posto izvornih prihoda, Vojnić 47,1 posto, Cetingrad 35, Kamanje 28,4 a Plaški 27,6,

Neslavni rekorder je kordunska Općina Krnjak. Izračun Udruge općina govori kako se u njoj za plaće dužnosnika, službenika i namještenika dosad trošilo nevjerojatnih 98,9 posto izvornih prihoda. U Krnjaku problem nije u megalomanskim plaćama, kao što je slučaj recimo u Vojniću gdje načelnik Branko Eremić ima plaću veću od gradonačelnika Karlovca. Prvi čovjek Krnjaka Rade Kosanović (SDSS) dosad je primao plaću od svega 6 i pol tisuća kuna no i ona je očito bila prevelika za skromne prihode siromašne općine, koja od poreza godišnje uspije ostvariti svega osamsto tisuća kuna dok funkcionira samo zahvaljujući milijunskim potporama države.

– Podatak o 98,9 posto nije potpuno točan, jer u njega su nam uračunali i javne radove. Svjesni smo problema i zato idemo u maksimalnu racionalizaciju, najavio je Novom listu načelnik Kosanović, koji tvrdi da će iz tog razloga ovih dana sam sebe skinuti s plaće i posao nastaviti kao volonter za naknadu od 3.800 kuna dok bi isto trebalo učiniti i dvoje zamjenika.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest