Kamenjem izrešetan prozor na pravoslavnoj crkvi Sv. Nikole

Kamenjem izrešetan prozor na pravoslavnoj crkvi Sv. Nikole

Sinoć oko 20 i 15 sati pravoslavna crkva Sv. Nikole u Karlovcu bila je meta nepoznatih vandala koji su kamenjem izrešetali stakla na prozoru sa strane od doma umirovljenika.

Crkva koja je tijekom Domovinskog rata pogađana neprijateljskim granatama i dokrajčena miniranjem,  srušena do temelja i kasnije izgrađena replika novcem iz državnog proračuna, već je trpjela vandalske napade. Ne tako davno razbijena su stakla iznad glavnog ulaza, što je vodstvo Eparhije gornjokarlovačke očito nagnalo da žičanim mrežama zaštiti staklene površine. Postavljene su na prednje prozore crkve, ali ne i one sa strane na zadnjem dijelu crkve koji su nastradali u jučerašnjem vandalskom napadu. Inače, nedavno se episkop Gerasim obratio i predsjedniku Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor, jer su zaredale krađe zvona sa zabačenih pravoslavnih crkava na području Eparhije gornjokarlovačke.

Kako stoji u pismu episkopa Gerasima zvona su ukradena iz crkvi u Gornjoj Čemernici, Komogovini i u Velikoj Gradusi, i on moli predsjednika države i premijerku da svojim autoritetom utječu na ministra unutarnjih poslova Karamarka da poduzme potrebne radnje kako bi se otkrili počinitelji. I dok te krađe vjerojatno nisu motivirani politikom, odnosno vjerskom netrpeljivošću, već je vjerojatno riječ o krađi iz koristi, za jučerašnji vandalski čin bi se teško tako nešto moglo reći.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest