U Zagrebu je Veco zaslužnik, a u Karlovcu ratni zločinac

U Zagrebu je Veco zaslužnik, a u Karlovcu ratni zločinac

Hrvatsko državno vodstvo definitivno je ocijenilo da je zajednička nam domovina antifašistička zemlja, kojoj je borba protiv fašizma bila početak stvaranja neovisne Hrvatske. Čulo se to u javnim nastupima i prilikom obilježavanja 65. obljetnice pobjede nad fašizmom i oslobođenja grada Zagreba iz usta predsjednika Ive Josipovića, predsjednice Vlade Jadranke Kosor, prvog čovjeka Sabora Luke Bebića. Takva povijesna istina, koja je dobila legitimitet i u hrvatskom Ustavu sigurno se ne dopada ustaško – četničko – domobranskim formacijama i njihovim političkim sljedbenicima koji su punih 20 godina vjerovali u neovisnu Hrvatsku kao nasljednicu fašističke tvorevine NDH. Kvalifikacije državnih dužnosnika i definitivno odbacivanje mračnih duhova prošlosti otvaraju neke nove dileme, koje je na izvjestan način naznačila i Jadranka Kosor. Što će biti sa sudbinom oko tri tisuće srušenih spomenika antifašističkim borcima i žrtvama fašizma  koji su nemilosrdno pod okriljem pomodarstva i ultradesnog političkog opredjeljenja pojedinci uništavali. U Karlovcu, centru Karlovačke županije, Dan antifašističke borbe i 65. obljetnica oslobođenja grada obilježeni su skromno i dostojanstveno kako to i priliči ljudima treće životne dobi koji jedino i čine članstvo udruga antifašističkih boraca. Položeni su vijenci i cvijeće na sramotno uništeno spomen – obilježje palim borcima i žrtvama fašizma u Šetalištu dr. Franje Tuđmana, nekadašnjem Perivoju slobode, koje je već 19 godina osakaćeno i služi kao poligon za grafite u kojima prednjače – kukasti križevi.

Antifašistima ove su se godine ipak pridružili predstavnici Karlovačke županije u liku trećeg zamjenika župana gospodina Milana Rebića, ali su izostali izabrani gradski dužnosnici. I dok se gradonačelnik Damir Jelić opravdao godišnjim odmorom, njegovi zamjenici, očito ne prateći državnu politiku i njezina antifašistička opredjeljenja, nisu došli na obilježavanje ove obljetnice. Opravdanja kako su organizatori kasno poslali poziv te kako nije bilo moguće uskladiti protokol Jelićevih zamjenika svakako je neozbiljno. Možda naši dužnosnici ovu obljetnicu ne smatraju dovoljno važnom, dok da ne pričamo o velikom broju onih koji 6. svibanj prije doživljavaju kao dan okupacije negoli oslobođenja.

Karlovac i područje Karlovačke županije u minulim “revolucionarnim” godinama, kada su dinamitaši rušili antifašističke spomenike ostao je bez stotinjak obilježja koja su govorila o borbi za slobodu u Drugom svjetskom ratu. Tako se, u vihoru tih događaja nepoželjnom našla i spomen – ploča u holu stare bolnice u Mačekovoj koja obilježava ulazak Većeslava Holjevca i njegove desetine partizana u okupirani Karlovac 17. studenog 1941. što je u to vrijeme bila jedna od prvih takvih akcija u okupiranoj Europi. Međutim, inicijativa antifašista da se ploča vrati na svoje mjesto naišla je na nevjerojatan otpor dok su pojedinci čak išli do te mjere proglasivši zaslužnog gradonačelnika Zagreba čiji spomenik resi aveniju koja vodi u Novi Zagreb – ratnim zločincem. Dovoljno je reći da ploča još uvijek nije vraćena, te da se sprema i akcija za promjenu imena Prilaza Većeslava Holjevca, kako je naziv karlovačke “brze ceste”. Nazdravlje!

Što o ovoj temi misli naš drugi Press(r)ing kolumnist Tihomir Ivka pročitajte ovdje…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest