Vijeće za prevenciju zaključilo: Mladi Karlovčani previše piju

Vijeće za prevenciju zaključilo: Mladi Karlovčani previše piju

Šesnaest stručnjaka, koji se u svojem radu susreću s mladima, okupljenih u Vijeću za prevenciju Grada Karlovca kojim je na prvoj sjednici predsjedao gradonačelnik Damir Jelić i načelnik PU karlovačke Josip Ćelić, zaključilo je da karlovačku mladež na neprihvatljivo ponašanje uglavnom tjera alkohol. Vijeće je osnovano kako bi provelo program suzbijanja nasilja u obitelji, delikvencije djece, maloljetnih i punoljetnih osoba, zlouporabe opojnih droga, suzbijanje svih oblika kriminaliteta, osiguranje povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana i imovine.

– Niti jedna ustanova ili institucija kao jedinka ne može napraviti puno. Policija, ustanove i institucije koje djeluju na području grada Karlovca zajedno mogu napraviti korak naprijed. Rezultati provođenja aktivnosti i programa koje će najprije predložiti ovo Vijeće, a provoditi institucije i ustanove koje članovi Vijeća predstavljaju biti će dugoročno vidljivi, kroz 3-5 godina. U vijeću su okupljeni stručnaci iz pravosuđa, policije, prosvjete, socijalne skrbi, lokalne uprave i crkve koji se u svom primarnom radu svakodnevno susreću s djecom i mladima, obiteljima i neprihvatljivim ponašanjem grupa i pojedinaca – pripćila je glasnogovornica Grada Andreja Barberić. Nakon trosatnog razgovora članovi vijeća zaključili su da mladi u Karlovcu prate trend porasta  konzumiranja alkohola u RH te porast registriranih alkoholičara u RH među kojima su sve mlađe osobe i sve je više djevojčica i žena. Nasilje u obitelji, maloljetnička delikvencija, maloljetnički kriminalitet, vršnjačko nasilje, problem točenja alkohola maloljetnicima, problem izlaska mlađih od 16 godina nakon 23 sata, nedostatak kvalitetne komunikacije s mladima, nedostatak kvalitetne sustavne komunikacije i društveni poremećaj sustava vrijednosti također su problemi koje će kroz svoj rad pokušati suzbiti stručnjaci u Vijeću.

– Represivni aparat trba svesti na minimum te represiju usmjeriti ciljano, a policija će nastojati što više raditi preventivno i proaktivno uz pomoć svih pravosudnih, socijalnih, lokalnih, prosvjetnih ustanova i institucija. Naše mlade karlovčanke i karlovčani kao i oni najmlađi čeznu za komunikacijom, prijateljskom rukom i razgovorom. Svako dijete je dobro dijete koje u našem društvu traži sebe, a svi mi zajedno djeci moramo pokušati pokazati i zajedno s njima pronaći put koji će kvalitetno, kreativno zadovoljiti njihove potrebe i želje. Dokazano je da kada se mladim ljudima ponudi nešto dobro i kvalitetno, spremni su to braniti – jedan je od zaključaka sastanka. Tema srpanjske sjednice bit će alkoholizam.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest