HOC samo na papiru – Bjelolasica do umjetnog snijega sredstvima EU?

HOC samo na papiru – Bjelolasica do umjetnog snijega sredstvima EU?

Bjelolasica bi u dogledno vrijeme ipak mogla dobiti umjetni snijeg i tako ispuniti zadnji strogi uvjet za uvrštenje svojih skijališta u kalendar Svjetske skijaške organizacije (FIS), piše današnji Novi list.

Kako navode, autor novog pokušaja stvaranja preduvjeta za umjetno osnježivanje Bjelolasice je Razvojna agencija Karlovačke županije, koja će zajedno sa slovenskom Općinom Črnomelj prema EU fondovima do kraja ovog mjeseca kandidirati projekt naziva “Termalne bušotine”. – Osnovna prepreka razvoju Hrvatskog olimpijskog centra je nedostatak vode. Jedna od varijanti je bila da se voda dovede iz pravca Ogulina, no riječ je o skupljoj opciji. Zato ćemo pokušati dobiti novac za dubinsko bušenje terena čiji je cilj istražiti podzemne vodene resurse Bjelolasice, rekao je Igor Horvat, direktor Razvojne agencije.

Slična dubinska bušenja, navodi se u Novom listu, provedena su prije nekoliko godina u slovenskom Črnomlju, gdje je na dubini pestotinjak metara pronađena voda temperature 20 stupnjeva. Sada namjeravaju nastaviti istraživanja u sklopu projekta, koji će s Karlovačkom županijom biti kandidiran prema IPA programu prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije. Zajednički projekt trebao bi po prvim procjenama vrijediti oko milijun eura.

– Na Bjelolasici su Hrvatske vode svojevremeno izvele bušenje do dubine od 50 metara, no nije pronađeno ništa. Plan je sada da se ide do dubine između 500 i 700 metara, gdje vode gotovo sigurno ima, kaže Horvat, ističući da će do 30. lipnja, kada ističe rok, prema IPA-i biti kandidirano još pet zajedničkih projekata Razvojne agencije Karlovačke županije i slovenskih partnera.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest