Hrvatska slavi antifašizam, Slunjani se prisjećaju partizanskih zločina

Hrvatska slavi antifašizam, Slunjani se prisjećaju partizanskih
zločina

Dok cijela Hrvatska danas, a pojedini gradovi i općine ovih dana, slave i obilježavaju pobjedu antifašizma, u Slunju se prisjećaju i zlodjela pobjednika nad mještanima Lađevca.

Partizani su u znak odmazde tog 19. lipnja 1944. pokupili 51 civila i odveli u Šajfarov gaj gdje su ih strijeljali. Prije smrti neki od njih zvjerski su mučeni. U svojim zapisima slunjski župnik Mile Pecić podsjeća da je Jure Salopek na tanjuru morao nositi oči vlastitog oca, koje su mu iskopali partizani. Oni su bili pripadnici specijalne postrojbe Pepekovci, zvane po svojem zapovjedniku Petru Zinaiću zvanom Pepa. U spomen na žrtve održana je misa u crkvi u Lađevcu te na mjestu ubojstava.

Podsjetimo, Županijski sud u Karlovcu istrživao je zločine Petra Zinaića, po mnogim svjedočanstvima, glavnog krvnika slunjskog kraja i cijelog Korduna. Ruka pravde, barem ne ovozemaljska, nikada ga neće dostići, jer je Zinaić prošle godine umro u Beogradu u 90. godini života, prije nego su završile sve istražne radnje. Mala je utjeha obiteljima ubijenih što je Zinaić bio prvi europski partizan koji je imao status osumnjičenika za ratni zločin. KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest