Ivanjski krijesovi u odličnom izdanju okupili nekoliko tisuća Karlovčana

Ivanjski krijesovi u odličnom izdanju okupili nekoliko tisuća
Karlovčana

Ivanjski krijesovi su sasvim pouzdano najstarija karlovačka manifestacija (spominju se još 1780. godine!), a čini se i najomiljenija. I u najskromnijim ratnim izdanjima velik broj ljudi okupljao se na obalama Kupe, a brojka posjetitelja iznova raste iz godine u godinu. Ove godine vjerojatno je oboren rekord, barem u poslijeratnom razdoblju, a tome je svakako pridonijela i znatno proširena lista događanja. Ove godine krijesovi su ponudili više događaja za mlade, više uličnih događanja i animacije na drugim lokacijama, nije sve bilo usko vezano za Baniju i Gazu, već se program proširio prema gradu.

Reakcije su bile odlične, svi posjetitelji s kojima smo razgovarali pozitivno su komentirali ovogodišnju manifestaciju pa jedino možemo poželjeti da se sljedeće godine u najmanju ruku ponovi ovakvo izdanje Ivanjskih krijesova, a možda i napravi još poneki korak više. Treba napomenuti da je za organizaciju potrošeno vrlo malo novca, u duhu krize sredstva nisu bila megalomanska, a rezultati ipak odlični. Manifestaciju je organizirala Turistička zajednica grada Karlovca, uz pomoć sponzora – Karlovačke pivovare i Interspara.

Sve je počelo još u poslijepodnevnim satima – Kupom je iz Rečice zaplovila korablja, a za put lađom nekad slavnom plovnom rijekom interes je bio ogroman te su sva mjesta rasprodana daleko prije Ivanja. Na Gazi su prvi okršaj dvaju obala imali nogometaši – Banija je bila uvjerljiva i pobijedila sa 5:2. U potezanju užeta, pak, dvojbi nije bilo. Gaza se već godinama čini nesavladiva, a tako je bilo i ove – glatkih 2:0 za Gažane, iako ni Banijanci nisu djelovali nimalo slabašno. Nakon potezanja užeta prostorom na početku mosta s gradske strane “zagospodarili” su mladi plesači Promenada kluba. Tijekom cijele večeri plesali su hip-hop, break dance, predstavile su se KLC Girls, plesači salse…

Atraktivan nastup imali su i žongleri vatrom, a na novi i vrlo zgodan način koji su tisuće gledatelja ispratile burnim aplauzom najavljeno je i paljenje krijesova. Kratak program na posebno uzdignutom podiju na mostu imali su atraktivni karlovački bubnjari koji su po prvi puta nastupili pod novim imenom – Carolosboom. Nakon toga, Dubovački streličari ispalili su s mosta u Kupu zapaljene strijele, nakon čega su zapaljeni krijesovi. Banijanski viši, gažanski širi, no tko je bio bolji prepustit ćemo Banijancima i Gažanima i razgovorima, podbadanjima i uvjeravanjima koja će potrajati još dugo. Uslijedio je doista spektakularan vatromet, koji su okupljeni posjetitelji također pozdravili burnim pljeskom.

Prije mosta, s gradske strane, po prvi je puta bila postavljena pozornica, na kojoj su održana dva rock koncerta. Prije paljenja krijesova zasvirao je mladi zagrebački bend Kinoklub i dobro “zagrijao” posjetitelje, pogotovo tijekom izvedbe svog hita “Za nju”. U drugom dijelu programa, nakon vatrometa, pred vrlo solidnim brojem posjetitelja zasvirala je i virovitička rock skupina Vatra.

Ivanjski krijesovi 2010. godine zaslužuju doista pohvalu, bila je to vrlo lijepa i ugodna večer pokraj Kupe, nadajmo se da ćemo jednako zadovoljni biti i sljedeće godine.

KAportal.hr

Pogledajte foto galeriju…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest