Radovi na izgradnji mosta u Belavićima počinju usred turističke sezone

Radovi na izgradnji mosta u Belavićima počinju usred turističke
sezone

Županijska uprava za ceste danas će odabrati izvođača radova na gradnji novog mosta preko Mrežnice u Belavićima. Odluka će, po riječima direktora ŽUC-a Borisa Kozjana, ponuđačima kojih je petnaestak, biti dostavljena u roku od 15 dana, nakon čega slijedi žalbeni rok, piše današnji Novi list.  Radovi uz jedno od najpoznatijih mrežničkih kupališta, ono uz autokamp “Slapić” u naselju Brig, tako će započeti usred turističke sezone.

– S radovima počinjemo što hitnije, jer radi se o poslu koji bi mogao potrajati do čak tri godine. Naša je procjena da bi sve moglo krenuti za otprilike mjesec dana,  kaže ravnatelj ŽUC-a. Stari most u Belavićima, navodi Novi list, koji je sa svojih 208 metara dužine, figurirao kao najdulji drveni most u ovom dijelu Europe, već ovog ljeta odlazi u povijest. Zbog trošnosti je za promet u potpunosti zatvoren sredinom 2007. godine, a dvije obale Mrežnice u međuvremenu su spojene pontonskim mostom.

Kozjan neutemeljenima drži prosvjede ekologa i vikendaša, koji su izrazili bojazan da će gradnja novog mosta nepovratno uništiti sedrene barijere i jedinstvenu prirodu. Posljednja takva pokrenuta je prije nekoliko mjeseci putem Facebooka, gdje je oko tri i pol tisuće ljudi potpisalo online peticiju naziva »Spasimo most u Belavićima«. Potpise su najavili predati ministru kulture Boži Biškupiću, no čini se da su ipak zakasnili.

– Pripremajući ovaj projekt smo obavili opsežna ispitivanja i pribavili sve moguće suglasnosti upravo kako bi izbjegli takve probleme. Procjena je da se sedre neće bitno oštetiti, no ovdje treba voditi i računa o važnosti novog mosta za stanovništvo, ali i turiste te vikendaše, rekao je Kozjan. Novi dvotračni most bit će izgrađen od betona, ali će zbog uklapanja u okoliš biti obložen drvom. Ukupna duljina bit će mu nešto veća od 200 metara, dok radovi predviđaju i gradnju prilaznih cesta u duljini od stotinjak metara sa svake strane.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest