Nekategorizirano

Dvanaest osoba s invaliditetom prvi put u praksi isprobalo što znači raditi - posao ih možda čeka na javnim radovima

Dvanaest osoba s invaliditetom prvi put u praksi isprobalo što
znači raditi - posao ih možda čeka na javnim radovima

- Javljamo se na natječaje i nadamo se da ćemo neke od ovih korisnika zaposliti kroz javne radove. To bi bio stvarni nastavak projekta: da sada kada su ovo prošli, dožive i kako je to dobiti plaću, a ne naknade i socijalne pomoći kako je to u većini slučajeva osobama s invaliditetom, rekla je na današnjoj pressici Gordana Jurčević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, govoreći o projektu Praktična kuća znanja - jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu.

Od prošlogodišnjeg srpnja, zahvaljujući potpori iz Europskog socijalnog fonda, provodi ga UOSIKAŽU s partnerima Karlovačkom županijom, Gradom Dugom Resom i Zavodom za zapošljavanje u Karlovcu, a osim što u Praktičnoj kući znanja u Dugoj Resi osobe s invaliditetom stječu nova znanja i vještine, od kuhanja nadalje, 12 korisnika upravo završava praktični dio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je odlaziti na posao i raditi, posljednjih mjesec dana u praksi doznaju u Karlovačkoj županiji, Gradu Dugoj Resi, Gradskoj knjižnici I. G. Kovačić i tiskarama Galović u Dugoj Resi i Pećarić&Radočaj u Karlovcu.

- Ovaj odjel za mene je rudnik zlata! Tu su knjige od 1800. pa nadalje. Obišao sam Knjižnicu prvi dan, a onda pratio signature na policama, dojmio me se KA(j)mel(j)eon, Zvona iz 60-ih, na Glazbenom odjelu sam našao gramofonske ploče za koje je moj tata govorio da su prvi CD-i. Koliko god sam uživao, trudio sam se i da budem koristan. Nadam se da sam i uspio, ispričao je Marinko, koji praktičan rad obavlja u Knjižnici.

I Denis je prepun dojmova, a upravo za ove prakse odlučio je pripremiti se za državnu maturu, pa kad to svlada, upisati Ekonomski fakultet. Štoviše, planira se i osamostaliti pa živjeti u studentskom domu.

Njegov entuzijazam hvali Iva Matijaško Degač, mentorica trenerica zapošljavanja, napominjući da su problemi s kojima se osobe s invaliditetom susreću u 21. stoljeću ogromni i stavljaju ih u nezavidan položaj.

- Ovih 12 osoba je završilo edukacije i školovanje, najčešće za pomoćne grafičare, neki za ekonomistu, ali nisu imali priliku okušati se u tome. Omogućili smo im da steknu bar neko iskustvo, da probaju što znači doći na posao, odraditi smjenu... Veliko je njihovo oduševljenje jer stvari koje mi uzimamo zdravo za gotovo, njima su cijeli svemir, naglasila je Matijaško Degač.

Njihovi "poslodavci", predstavnici Županije, Grada Duge Rese i Knjižnice, za njih imaju samo riječi hvale, a otvoreni su i za daljnju suradnju. Posao, pak, možda pronađu u tim institucijama ili negdje drugdje jer, po riječima Matijaško Degač, dvoje polaznika napisalo je životopise i traže zaposlenje.

- Nadam se da će se i drugi pokušati osamostaliti, kako to mladi ljudi, bez obzira na invaliditet, i trebaju učiniti, zaključila je Matijaško Degač.

KAportal.hr

 

Izdvojeno


Reci što misliš!