Nekategorizirano

Nacionalno svetište: Završetak Velike pobožnosti svetom Josipu

Nacionalno svetište: Završetak Velike pobožnosti svetom Josipu

Hodočasnička subota završila je svečanim koncertom Bogu i Domovini pod zaštitom blaženog Alojzija Stepinca, koji je započeo misnim slavljem vođenim rektorom Svetišta mons. Senteom, na čast svetom Josipu i Domovini. Koncert je osmislila i vodila Lejdi Oreb - voditeljica, scenaristica i urednica u projektima HRT-a, a domoljubne i vjerničke pjesme izvodili su pjevačica Vera Svoboda, bariton Miroslav Živković, pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra - umirovljeni časnik HV iz Knina i tamburaški orkestar KUD-a Gaj pod vodstvom dirigenta Krešimira Račića. Svečanost je počela molitvom Krunice pobjede koju su molili branitelji iz Udruge veterana satnije Rebels i vojni djelatnici.

- Uz datum 10. lipnja kada se obilježava godišnjica izbora svetog Josipa za glavnog zaštitnika Hrvatske, okupljeni smo u ovom svetištu s razni strana naše domovine, noseći u srcu mnoštvo nakana koje po zagovoru svetog Josipa želimo uputiti Gospodinu. Možda bismo s pjesnikom i mi mogli reći: „Ja domovinu imam, tek u srcu je nosim." Noseći je u srcu, želimo danas i ovdje zahvaliti Bogu za dar domovine, za Božji dar teško izborene hrvatske slobode. Kako se ne sjetiti krunica o vratu naših branitelja, molitava koji su trajno pratile naše mladiće na bojištima. Vidimo kako je i u ovom trenutku života naše Domovine također vrlo potrebna molitvena pomoć da se očuva njezina sloboda, sloga, mir i napredak. Sve to molimo po zagovoru svetog Josipa, zaštitnika naše domovine - kazao je na zahvalnom misnom slavlju u nedjelju 12. lipnja u Nacionalnom svetištu u svojoj homiliji mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zahvaljujući za ostvarenu Veliku pobožnosti svetom Josipu biskup Milovan je spomenuo kako na ovom zahvalnom misnom slavlju sudjeluje mnoštvo članova HKZ MI koji obilježavaju 40. obljetnicu svoga osnutka i djelovanja koje se odvijalo i odvija se na planu mnogih župa i biskupija diljem domovine.

- Vodstvu i svim članovima MI-a čestitamo visoku obljetnicu, te zajedno s njima i za njih, zahvaljujemo Gospodinu želeći im u ovim novim i uvijek zahtjevnim vremenima i prilikama snagu Duha koji obnavlja lice zemlje - kazao je mons. Milovan u prigodnoj propovijedi.

Na zahvalnom misnom slavlju koncelebrirali su vlč. Jozo Mario Tolj - utemeljitelj zajednice Mi, don Anđelko Kačunko, don Vjenceslav Kujundžić - župnik splitske župe svetog Josipa, don Ante Zovko iz Rijeke, župnik Lučkog vlč. Vjekoslav Pavlović u čijoj župi se nalazi najviše Miovaca te mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta. Uz brojne hodočasnike i članove HKZ MI na misnom su sudjelovali i ministar turizma Anton Kliman - donedavni predsjednik HKZ MI, karlovački gradonačelnik Damir Jelić i Mate Krajina, glavni urednik časopisa MI.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!