Nekategorizirano

Dani održivog razvoja u Karlovcu: Čistoća štedi električnim vozilima, a komposterima smanjuje količinu otpada na Ilovcu

Dani održivog razvoja u Karlovcu: Čistoća štedi električnim
vozilima, a komposterima smanjuje količinu otpada na Ilovcu

- U godinu dana električni kamionet, koji je svaki dan u pogonu, uštedio je 6.000 litara benzina, odnosno, 50.000 kuna i čim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspiše natječaj, ponovo ćemo se prijaviti za nabavu jer se pokazao isplativim čak i bez poticaja. Osobni automobil prešao je više od 4.000 kilometara i također opravdao komercijalnu vrijednost, kazao je na današnjoj pressici direktor Čistoće Damir Jakšić.

Održana u gradskim vrtovima na Gazi, dio je događanja organiziranih u sklopu Dana održivog razvoja Karlovca koji, između ostalog, donose različite radionice, sajam energetske učinkovitosti koji se do 15 sati održava na Trgu J. B. Tita te stručni skup o proizvodima i uslugama za energetsku obnovu zgrada, što će od 13.30 biti u prostorijama  Društva arhitekata, građevinara i geodeta grada Karlovca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim električnim automobilima, održivom razvoju i zaštiti okoliša Čistoća doprinosi i komposterima, kojih je 1.300 već podijeljeno građanima, a još 1.500 će biti uskoro. Samo onima koji su već kod Karlovčana, po Jakšićevim riječima, za 400 tona, odnosno, tri posto, smanjena je količina otpada koja bi završila na deponiju Ilovac i pretvorena u koristan kompost.

Velike kompostere Čistoća je postavila u gradskim vrtovima u kojima su 63 parcele i pokazali su se, po riječima dogradonačelnice Marine Kolaković, uspješnim malim kvartovskim projektom.

- I ovim i drugim projektima pokazali smo da razvoj i očuvanje okoliša mogu ići zajedno, rekla je Kolaković, napomenuvši da Karlovac ne samo da ima dane, nego godine održivog razvoja, na što ga obvezuje i potpisan Sporazum gradonačelnika europskih gradova.

KAportal.hr

Više fotografija s Dana održivog razvoja pogledajte OVDJE

Izdvojeno


Reci što misliš!