Nekategorizirano

Ples na svadbi dobio epilog na Županijskom sudu - u pijanom stanju srušio grb, pa zaradio optužbu za sramoćenje Hrvatske

Ples na svadbi dobio epilog na Županijskom sudu - u pijanom stanju
srušio grb, pa zaradio optužbu za sramoćenje Hrvatske

Zdravko Uzelac, 29-godišnjak iz Donjeg Lapca koji već tri godine živi u Norveškoj, dugo će pamtiti svadbu na kojoj je prošlog lipnja bio u svom rodnom kraju. Ali vjerojatno ne po dobroj rakiji, janjetini i zabavi, već po nečemu sasvim drugom.

Kad je krenula muzika, vjerojatno neki žešći narodnjak, pripiti Uzelac popeo se na stol Lovačkog doma i s raširenim rukama kad zakačio hrvatski grb koji se nalazio na polici. Gipsani grb je pao na pod i odlomio se mali komadić, a dva dana kasnije Uzelac je bio na policiji pod optužbom za povredu ugleda Republike Hrvatske, izvrgavajući je ruglu preziru i grubom omalovažavanju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svadbeni zanos je, naime, godinu dana poslije dobio svoj sudski epilog na Županijskom sudu u Karlovcu, a danas je, nakon četiri ročišta Uzelac oslobođen optužbe. Sud je utvrdio da nije dokazano da je imao namjeru osramotiti zemlju i da nema dokaza da je  namjerno srušio grb.

Mladoženja koji ga je prijavio, policajac iz Donjeg Lapca koji također sada živi u Norveškoj, o događaju nije došao iskazivati pred sudom, već je Sud morao cijeniti njegov iskaz u policiji koji je dao par dana nakon svadbe, valjda ljut na zemljaka zbog ovog događaja na njegov "najvažniji dan u životu". Na Sudu su svjedočili konobar Đuro Glušica i lovnik Jovo Krnjaić. Prvi nije vidio što se dogodilo u sali, a drugi niti nije bio na svadbi, rekavši da je samo dao ključ od Lovačkog doma mladoženji, te poslije iz njegovih priča saznao o okolnostima događaja.

Otac optuženika je već dan poslije kupio novi grb, a mladić se pravdao da ga nije srušio namjerno. Kako je i rekao pred sudom, da je htio osramotiti grb, odnosno državu, gipsani grb je mogao baciti u pod i razbio bi se u više komada, a ovako je odlomljen komadić.

U svom iskazu Uzelac je rekao da je bio pijan i da se voli opustiti uz alkohol kad dođe kući. Četiri puta je dolazio na ročište iz Osla na što je potrošio i podosta novaca, uzimao neplaćene godišnje odmore pa je i to iskaz poštovanja prema državi koju je, stajalo je u optužnici - osramotio.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Sanda Janković ocijenila da kazneno djelo nije dokazano, te da je Uzelac svjedočio i o okolnostima koje su mu mogle ići na štetu, to što je bio pijan, ali i da se uredno odazivao na ročišta. I to iz zemlje - Kraljevine Norveške koja nije u EU i u kojoj ne vrijedi uhidbeni nalog. Također, ocijenjeno je da je za vrijeme ratnih zbivanja bio vrlo mlad, te da njima nije opterećen, dok mu je dodatna olakotna bila i ta što je služio Hrvatsku vojsku, s hrvatskim grbom na kapi i odori.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!