“Čuvara perivoja” uništili pijani vandali 1936. godine u “eri poznatih terevenki”

“Čuvara perivoja” uništili pijani vandali 1936. godine u “eri
poznatih terevenki”

“Čuvar perivoja” ponovno se vratio na glavni ulaz u Vrbanićev perivoj, najpoznatiji karlovački park. Radi se, međutim, tek o fotografiji skulpture koja je do 1936. godine krasila ulaz u Perivoj. Fotografija je iz fundusa Darka Marinića a danas je postavljena na interpretacijskoj tabli koja sadrži i podatke o Perivoju, ali i upute o ponašanju u parku koji je proglašen spomenikom parkovne arhitekture.

Zanimljivo, spomenik “Čuvar perivoja” isklesan iz kamena uništen je, odnosno razbijen 1936. godine a uništili su ga vandali iz tih davnih vremena. Kako je pisao u  jednom karlovačkom listu iz te godine, “bilo je to u eri poznatih terevenki, kad su uresni sadreni kipovi razbijeni. Zlobom nestaše i simpatični vratar”. Znači niti ta galantna vremena nisu bila imuna na noćne vandale koji su se okupljali i opijali u karlovačkim parkovima.

Kako je na predstavljanju table s “Čuvarom perivoja” naglasila dogradonačelnica Marina Kolaković, iz proračuna Grada i raznih drugih izvora za uređenje Vrbanićevog perivoja uloženo je oko 200 tisuća kuna. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li uskoro “Čuvar perivoja” dobiti i treću dimenziju odnosno hoće li na osnovi fotografije biti napravljena replika kipa. Po riječima dogradonačelnice, nada se da će neki umjetnik potaknut ovim činom dobiti inspiraciju.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest