S puškom upao djevojci i punici u kuću da im objasni zašto se neće ženiti

S puškom upao djevojci i punici u kuću da im objasni zašto se neće
ženiti

Ivan Puškarić osobođen je nepravomoćno danas na Županijskom sudu u Karlovcu odgovornosti da je prije dvije godine u automobilu aktivirao eksplozivnu napravu te tako pokušao ubiti nevjenčanu suprugu Dubravku Mulac. Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Ante Ujević utvrdilo je da za takvu kvalifikaciju kaznenog djela nije bilo dokaza. – Nije bila riječ o napravi, jer nije eksplodirao eksploziv već samo kapisla – rekao je u obrazloženju presude sudac Ujević, parafrazirajući vještaka za eksploziv Mladena Turkalja koji je upravo to zaključio u svojem vještačenju. Eksplozija kapisle mogla je biti smrtonosna tek u rijetkim slučajevima, ne i u ovom kada se našla u torbi ispod sjedala. Utvrđeno je da eksploziju nije uzrokovao okrivljenik, već je došlo do samoopaljenja, vjerojatno uslijed trenja. – Nije bilo povoda za tako nešto. Sastanak je inicirala oštećena, u kobnom trenutku ona ga je vozila kući nakon što su kupovali pelene za dijete koje će im se roditi. Tih dana nije bilo svađa niti bilo kakvih naznaka da se sprema ovo teško kazneno djelo. Tako se jednostavno ne ponaša ubojica. Osim toga, njegova reakcija uslijed eksplozije (“uuu jebote” op.a.) govori da je i sam bio iznenađen – obrazložio je presudu sudac Ujević.

Ipak, Puškarić se neće samo tako riješiti zatvora. Osuđen je, naime, po druge dvije točke optužnice, zbog ilegalnog držanja automatske puške, streljiva i eksploziva dobio je tri mjeseca zatvora, a zbog prijetnji Dubravki i njezinoj majci Mari četiri mjeseca, objedinjeno, šest mjeseci. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, pa mu ostaje za odležati još  četiri i pol mjeseca, naravno, ako Vrhovni sud potvrdi ovu presudu. Dubravka i Ivan bili su gotovo pa običan karlovački par, s možda nešto više svađa. Kulminiralo je kada je Ivan, pet dana prije zakazanog termina, trudnoj supruzi rekao da se ne želi vjenčati jer nije spreman. – Nisam imao novca, želio sam to odgoditi za koji mjesec, nastaviti vezu, pa se vjenčati kada se dijete rodi. Ona je bila povrijeđena, rekla je da neće biti u veze ako ne bude svadbe. Prekinuli smo, ali smo se nastavili sastajati zbog bebe – rekao je Puškarić iznoseći obranu.

Eksploziv je, kaže nosio, jer je volio njime eksperimentirati, a imao ga je namjeru baciti u Kupu. Kako se barata tim opasnim predmetima, kaže, vidio je na televiziji. Na pitanje zašto je na razgovor sa suprugom i njezinom majkom u njihovu kuću došao naoružan automatskom puškom, inače tihi Puškarić, rekao je znakovito: “Samo sam htio da se čuje i moj glas”. Tri sata prijetnji koštala su ga četiri mjeseca zatvora. Njegova bivša nevjenčana supruga iskaz je davala vidno uznemirena, odrekla se prava na odštetu, a Ivana nije upisala u matične knjige kao oca svoga djeteta. Puškariću je ukinut pritvor u kojem je bio jer sud nije znao njegovu adresu prebivališta za dostavu poziva i obavijesti.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest